← Till Tidningen Global
Radar

Stabilitet och ordning: Wiens löften till EU

Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/TT | Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz skakar hand med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Med ledordet ”Ett Europa som skyddar” lovar Österrike att satsa på stabilitet och ordning när landets högerhöger-regering tar över som ordförandeland i EU om en knapp månad.

EU Att samla enighet kring migration och flyktingkris och EU:s nästa långtidsbudget blir två av de största utmaningarna för den österrikiska förbundskanslern Sebastian Kurz när han tar över ordförandeklubban den 1 juli.

Österrike tillhör ett av de ganska få länder, där också Sverige ingår, som protesterat häftigt mot storleken på EU-kommissionens förslag till budget för åren 2021–27.

Det finns en grupp nettobetalare som tycker att 1,0 (procent av EU:s samlade bruttonationalinkomst) borde vara tillräckligt, säger Kurz under den österrikiska regeringens besök i Bryssel på onsdagen.

Men förhandlingar innebär kompromisser. Den som någonsin gjort en budget vet att man måste prioritera. Det går aldrig att få allt man vill ha, säger den 31-årige förbundskanslern.

Svårt att enas

Att ena alla länder om budgeten blir inte enkelt. Och än svårare tycks det bli att nå en överenskommelse om migration och nya asylregler. Med Österrike som ordförandeland är det samtidigt tydligt att fokus kommer att ligga på tuffare tag.

Det är en nyckelfråga för våra medborgare att Europa erbjuder stabilitet och ordning, säger Kurz på en kort pressträff med EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Ytterhögerparti

I Österrikes regering sitter kanslerns konservativa ÖVP i allians med ytterhögerpartiet FPÖ. De sistnämnda ingår i samma europeiska partiallians som exempelvis Matteo Salvinis italienska Lega och Marine Le Pens franska Nationell samling (före detta Nationella fronten) men har tonat ner sitt EU-motstånd under senare år.

Mitt intryck är ganska positivt. Jag väntar mig ett väldigt framgångsrikt ordförandeskap, säger Juncker efter onsdagens möte med österrikarna i Bryssel.

Fakta: Ordförandeländer i EU

EU:s ordförandeland har som främsta uppgift att leda ministerrådets möten och pågående förhandlingar med EU-parlamentet och EU-kommissionen.

Samtliga ordinarie toppmöten hålls dock i Bryssel under ledning av rådets permanente ordförande, för närvarande Polens förre premiärminister Donald Tusk.

För närvarande är Bulgarien ordförandeland och följs de närmaste halvåren av följande länder:

År   termin   land
2018   höst   Österrike
2019   vår   Rumänien
2019   höst   Finland
2020   vår   Kroatien
2020   höst   Tyskland
2021   vår   Portugal
2021   höst   Slovenien
2022   vår   Frankrike
2022   höst   Tjeckien
2023   vår   Sverige

Nuvarande schema sträcker sig fram till hösten 2030, då Malta är ordförandeland.