← Till Tidningen Global
Radar

Snygga – men nu ska de upp med rötterna

Lisa Abrahamsson / TT | Lupinerna är vackra där de står.

Det är inte bara Sveriges nationaldag i dag. Dagen har av Fältbiologerna även utropats till Stora lupinbekämpardagen.

SVERIGE De halvmeterhöga blommorna vajar längs allt fler vägkanter och ängar i landet. De är vackra att se på, men är också ett hot mot andra växter. Tanken är att lupiner i dag ska bekämpas i hela Sverige för att behålla den biologiska mångfalden, för det finns många arter som för en tynande tillvaro i lupinens skugga.

Det är till exempel prästkrage, tjärblomster, ängsviol och kattfot. Sedan hoppas vi också på att fler pollinerande insekter får en chans när lupinerna försvinner, säger Tove Lönneborg på Fältbiologerna.

Lupinen är en invasiv art som egentligen inte hör hemma i Sverige, men som fått fäste sedan folk tagit med sig den från Nordamerika. Enligt Fältbiologerna kan alla hjälpa till att stoppa utbredningen genom att helt enkelt plocka eller gräva upp den.

Och trots att den numera finns i nästan hela landet går det fortfarande att stoppa utbredningen.

Med varenda lupin som försvinner så blir det större chans för andra växter. Det är ju bättre sent än aldrig, men man måste vara ihärdig och återkomma varje säsong med att plocka. Kanske till och med flera gånger per säsong, säger Tove Lönneborg.

Fakta: Så kan du bekämpa lupiner

Fältbiologerna har listat vad man kan göra för att hjälpa till att stoppa lupinernas framfart:

1. Bidra inte till spridning. Så inte lupiner i trädgården eller någon annanstans.

2. Plocka fram lien och slå lupiner. Skicka sedan resterna till brännbart på tippen.

3. Gräv upp lupiner. Samla ihop rötter och låt dem torka i solen eller skicka dem till brännbart på tippen, eftersom lupiner kan föröka sig via rotbitar.

4. För den riktigt dedikerade: Slå med lie flera gånger i sommar – och nästa sommar.

Källa: Fältbiologerna.