← Till Tidningen Global
Radar

Argentina ställer in fotbollsmatch mot Israel

Foto: Maya Hitij/AP/TT.

Argentinas herrlandslag i fotboll ställer in lördagens planerade träningsmatch mot Israel i Jerusalem. Matchen skulle bli Argentinas sista planerade före VM-slutspelet i Ryssland som går av stapeln den 15 juni. Smaklöst val, enligt Palestinas fotbollsförbund.

ISRAEL/ARGENTINA | Efter påtryckningar och hot, bland annat mot stjärnspelaren Lionel Messi i form av en blodfärgad matchtröja, ställs matchen in på de argentinska spelarnas begäran.

– Äntligen har de fattat rätt beslut, säger Gonzálo Higuain, till vardags spelare för italienska Juventus och anfallare för Argentina, till sportkanalen ESPN.

Det palestinska fotbollsförbundet hade stor del i kritiken mot det argentinska beslutet att förlägga sin sista vänskapsmatch före VM i Jerusalem just som Donald Trump fattat det kritiserade beslutet att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till den heliga och djupt splittrade staden.

Förutom att uppmana allmänheten att bränna tröjor och protestera högljutt utanför det argentinska landslagets träningsanläggning i Barcelona har den pågående konflikten om Falklandsöarna nämnts i diskussionen, en ögrupp som Argentina menar att Storbritannien ockuperar illegalt.

– Den här festen är som att vi skulle fira årsdagen av ockupationen av Falklandsöarna. Detta skulle vara avvikande, brist på respekt och ett angrepp mot det argentinska folkets självkänsla, säger Husni Abdel Wahed, Palestinas ambassadör i Argentina, i ett uttalande.