← Till Tidningen Global
Radar

Varmare klimat ”hotar Fijis överlevnad”

Brett Phibbs/AP/TT | Sanjogeeta Kiran med sin syster Sulva Kiran och hennes barn Shivendera och Raajeen sitter i resterna av sitt hem i Raki Raki, Fiji, efter att cyklon Winston drabbat önationen i februari 2016.

Klimatförändringarna ställer Stillahavsregionen inför stora utmaningar. Antalet översvämningar, orkaner och klimatflyktingar blir fler samtidigt som regionens politiker påminner världssamfundet att Stilla havets önationer riskerar utplåning.

Fiji 2018-04-05 Fijis premiärminister Frank Bainimarama skräder inte orden efter den senaste cyklonens framfart över huvudön Viti Levu. Innan cyklonen Josie drog vidare hade fyra människoliv skördats, bostadsområden raserats och tusentals tvingats tusentals lämna sina hem. Klimatförändringarna är ett hot mot Fijis överlevnad som nation, menar han.

– Som nation befinner vi oss i uppbyggnadsfasen för att kunna motstå den skrämmande nya era som väntar oss. Vi står numera inför ett konstant hot när det gäller extremt väder, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

På Fiji är det valår och ännu så länge oklart på vilket sätt den senaste orkanen och dess eftermäle kommer att påverka valrörelsen eller utgången, men oppositionspartiet NFP har markerat sitt missnöje med att regeringen inte utropat katastroftillstånd i Fijis västra provinser:

– Vid det här laget borde regeringen ha lärt av [tidigare orkaner] att nord och väst drabbas av efterfloder och göra ha som främsta prioritet att vara förberedda med evakueringscenters och förnödenhetsförsändelser, säger Biman Prasad, partiledare för NFP, i ett uttalande.

Förutom de akuta sociala och ekonomiska utmaningar som utsatta och havsisolerade önationer som Fiji ställs inför i form av evakuerade invånare och lamslagna turistindustrier har varmare temperaturer sett ökade fall av myggburna sjukdomar, exempelvis denguefeber. Landets hälsoministerium fann en länk mellan 2017 års föränderliga väderbeteenden och de tre gånger så många rapporterade denguefallen som under föregående år. 2018 har fortsatt i samma spår och hälsoministeriet är bekymrade över antalet patienter som kräver vård.

Fiji står för 0,01 procent av världens koldioxidutsläpp men betalar liksom många av sina stillahavsgrannar ett högt pris för det varmare klimatet redan i dag. Klimatflyktingar har blivit en allt vanligare syn inte bara på Fiji, utan även på Samoa, Tuvalu och Vanuatu.

Nya Zeeland ser ut att bli första land i världen att erkänna klimatförändringar som legitimt asylskäl och till en början erbjuda hundra visum årligen.

– Kampen mot klimatförändringarna är vår generations motsvarighet till kärnkraftsmotståndet, säger Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern till NZ Herald.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV