← Till Tidningen Global
Radar

Trump skickar nationalgardet till Mexiko-gräns

Felix Marquez/AP/TT | Marschen Víacrucis del Migrante i staden Matías Romero, Oaxaca – mer än 1 300 kilometer söder om gränsen till USA.

USA:s president Donald Trump har beordrat nationalgardet till gränsen mot Mexiko, meddelar Vita huset. Syftet är att stoppa olaglig invandring. En grupp demonstranter i Mexiko som går mot USA-gränsen hade redan innan beskedet meddelat att marschen – som mest var symbolisk – avbryts.

USA 2018-04-04 Ministern för inre säkerhet, Kirstjen Nielsen, säger under en presskonferens i Vita huset att nationalgardet ska stärka gränskontrollen.

– Vi fortsätter att se oacceptabla nivåer av olagliga droger, farlig gängverksamhet, gränsöverskridande kriminella organisationer och illegal invandring flöda över vår södra gräns, säger hon.

Trump sade i tisdags att ”Vi kommer att göra saker millitärt”. Men att ta soldater i aktiv tjänst till gränsbevakningen skulle strida mot USA:s lag. Därför förtydligade Vita huset att det rör sig om nationalgardet, som tidigare har satts in för att hjälpa till att bevaka gränsen. Senast det skedde var 2010 under president Barack Obama.

Trump har upprörts av en grupp på cirka 1 500 personer från Centralamerika som deltar i en marsch i Mexiko mot USA:s gräns. Men den årliga marschen är mest symbolisk, och har inte som mål att faktiskt nå gränsen.

Nu bekräftar Irineo Mujica, som leder gruppen Människor utan gränser och som organiserat marschen, att de avbryter i Mexico City.

– Vi har stödgrupper vid gränsen om det finns människor som behöver hjälp där, men de måste i så fall resa på egen hand.