← Till Tidningen Global
Radar

Osäker framtid för återvändande afrikanska migranter

Sunday Alamba/AP Photo/TT | Nigerianska flyktingar återvänder från Libyen till Lagos, Nigeria.

Ibou sålde allt han ägde för att satsa på sin dröm – att ta sig från Niger till ett nytt liv i Europa. Men liksom många andra afrikanska migranter tvingades han återvända tomhänt.

Dakar, 2018-04-03 Ibou säger att hans framtid nu är högst osäker. Drömmen om Europa grusades redan innan han nått fram till det krigsdrabbade Libyen. Han blev av med alla sina besparingar i samband med att han skulle resa genom Sahara.

– Jag blev rånad av personer som uppgav att de skulle smuggla mig först till Tripoli och sedan vidare till Italien, säger Ibou, 25.

I stället blev han strandad i flera månaders tid i Agadez i norra Niger. Nu befinner han sig i Kolda i södra Senegal.

– Jag skäms över att behöva resa hem igen eftersom jag då blir ytterligare en börda för min fattiga familj. De hade satt allt hopp till mig och trodde att jag skulle kunna ta mig till Europa, få ett välbetalt jobb och börja skicka hem pengar till dem, berättar han.

Han är bara en av många afrikaner som begett sig ut på den farliga resan norrut mot Europa för att undkomma fattigdom eller konflikter. Många av dem fastnar dock på vägen och riskerar att råka mycket illa ut i Niger eller Libyen.

FN:s migrationsorganisation IOM uppger att de bara under förra året hjälpte drygt tre tusen senegalesiska migranter att ta sig hem igen från Libyen eller Niger. Florence Kim, som arbetar för IOM, säger att organisationens arbete i Senegal till stora delar handlar om att ge stöd till återvändande migranter.
Många afrikaner tvingas på flykt undan konflikter, men de flesta som beger sig från bland annat Senegal gör det för att undkomma fattigdomen. William Assanvo, som arbetar för Institute for Security Studies, menar att de ekonomiska orsakerna till migrationen bara kan lösas med ekonomiska satsningar i hemländerna.

– Det handlar om genomförandet av regionala utvecklingssatsningar, med investeringar i utbildning, sjukvård och jordbruk, säger han till IPS.
Även Florence Kim vid IOM menar att grundorsakerna till migrationen måste bemötas.

– Vi måste ställa oss frågan varför så många är beredda att riskera sina liv för att hitta arbeten utomlands.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV