← Till Tidningen Global
Radar

Nu kan expresident Lula fängslas

Leo Correa/AP/TT | Luiz Inácio Lula da Silva torkar svett från pannan.

Brasiliens högsta domstol avslår tidigare presidenten Luiz Inácio Lula da Silvas begäran om att för tillfället få slippa sitta häktad.
Han väntas kunna häktas inom kort och får nu svårt att fortsätta sin valkampanj.

Brasilien 2018-04-05 Lula da Silva är fortfarande landets mest populära politiker och favorit inför presidentvalet i oktober med runt 35 procents stöd. Han har dömts till 12 års fängelse för att ha låtit sig mutas av ett byggföretag, men har överklagat domen och ville slippa häkte under den fortsatta rättsprocessen.

Elva domare har, med siffrorna sex mot fem, fattat beslutet om att expresidenten måste börja avtjäna sitt straff. Överläggningarna tog mer än tio timmar från onsdagskvällen och in på natten.

En av domarna, Rosa Weber, lade sent på onsdagen sin röst mot Lulas begäran. Hennes röst har länge betraktats som osäker och hennes beslut troddes kunna få betydelse för hela domstolens besked.

I São Paulo upprördes historieläraren Maria Lucia Minoto Silva efter det att Weber lagt sin röst.

– Det här är en fars, det är ett stort nederlag. Jag kan inte acceptera att Lula är ute ur valet. Jag kan inte acceptera att en oskyldig man ska in i fängelse, säger hon.

– Rosa Weber var tveksam och när hon sade att hon skulle rösta mot honom blev jag galen.

När tio av domarna lagt sina röster hade fem röster lagts för varje sida. Ordföranden Cármen Lúcia lade sedan den sista avgörande rösten.
Domstolens överläggningar direktsändes i tv, och medborgarnas åsikter i frågan var lika delade som domarnas.

Landet är politiskt delat sedan Lulas efterträdare på presidentposten, Dilma Rousseff, avsattes 2016 i en riksrättsprocess efter en korruptionsskandal.

Fakta: Domen mot Lula

Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva – som tillhör socialdemokratiska Arbetarpartiet (PT) och styrde landet i två omgångar 2001–2011 – dömdes i juli i fjol för att ha tagit emot en muta i form av en lyxrenoverad strandbostad från ett byggföretag som suktat efter lukrativa statliga kontrakt.

Straffet sattes då till nio och ett halvt års fängelse.

Lula överklagade domen till en andra instans, som i januari ökade hans fängelsestraff till tolv år och en månad.

Domen har överklagats på nytt. Samtidigt har Lula begärt så kallad habeas corpus, vilket skulle innebära att han slipper fängelse medan överklagandeprocessen fortgår, men hans begäran har nu avslagits. Han väntas kunna häktas inom kort.

Expresidenten står även inför ytterligare sex korruptionsrelaterade åtal.
Lula nekar till alla anklagelser, och beskriver åtalen mot honom som del i en politisk process för att hindra hans presidentkandidatur.
Källa: AFP, El País

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV