← Till Tidningen Global
Energi

Jorden runt med Torbjørn C Pedersen

Torbjørn C Pedersen påbörjade i oktober 2013 en Jorden runt-resa. Målet är att besöka alla världens länder innan han återvänder hem till Danmark. I måndags efter att ha åkt med lastbåt från Nuweibaa i Egypten anlände han till land 145, Jordanien.
Idag är det 1638:e dagen på resan, och Torbjørn befinner sig i Amman.

Titta på dessa två stjärnor!
De skjutsade mig in till Amman. Denna underbara och mycket fredliga huvudstad i Jordanien.

Bernie och jag har en lång historia ihop. För åtta år sedan gjorde han en makalös motorcykelresa i Asien. Han åkte på en motorväg i Indien när en traktor körde ut precis framför honom. BANG! Bernie blev medvetslös! En ambulans kom och körde honom omedelbart till ett närliggande sjukhus

Bara några minuter senare kom min vän Cam och jag körandes på samma väg. Polisen stoppade oss i tron att vi reste tillsammans med Bernie. Cam och jag eskorterades till sjukhuset där vi fick träffa honom. Han hade fått ett kraftigt slag mot huvudet, men var vid medvetandet. Hans nyckelben och knän var illa skadade. Likaså hans ansikte. Tack och lov hade Bernie haft mc-kläder och hjälm på sig. Det räddade livet på honom..

Cam och jag gjorde vad vi kunde för att hjälpa honom. Vi stannade över natten och nästa dag kändes Bernie stabilare, så vi bestämde oss för att fortsätta vår resa. Det var ett kort men dramatiskt möte!

Vi snabbspolar fram till förra månaden. Bernie skrev på Facebook att han skulle vara i Jordanien. Så vi möttes i morse i Aqaba där jag träffade honom för första gången sedan 2010. Jag presenterades också för hans flickvän Liis från Estland. Bernie är för övrigt från Österrike och Cam är från Australien, medan jag är dansk.
Hur internationellt är inte denna historia!

Vi hade en bra åktur upp till Amman där vi pratade om gamla goda tider, om resor och om vår värld.

Jordaniens oerhört vackra natur passerade förbi, landskapet förändrades från torr öken till mer bördigt grönt när vi närmade oss huvudstaden. Då och då såg vi några kameler och vid en bensinstation såg vi en Tesla laddstation, för elbilar. Jag har aldrig sett sådana tidigare.

Jordanien verkar vara ett bra ställe att vara på. Bernie har tillfrisknat sedan länge.
Jag är nu i Amman!
Kom ihåg att en främling är en vän som du aldrig tidigare träffat.