← Till Tidningen Global
Radar

Tiotusentals demonstrerade i Berlin

Michael Sohn AP/TT | Motdemonstranter som protesterar mot högerpopulistiska Alternativ för Tysklands manifestation i Berlin.

Tusentals anhängare till högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) marscherade på söndagen i Berlin för att ”visa sin oro för Tysklands framtid”.
Samtidigt samlade en rad motdemonstrationer betydligt fler – över 25 000 personer enligt polisen.

TYSKLAND Cirka 5 000 sympatisörer till AFD deltog i partiets marsch som startade vid huvudstadens centralstation. Partiet, bildat 2013, blev ett av landets största oppositionspartier i valet i höstas med nästan 13 procent av rösterna. AFD har varit mycket kritiskt mot den sittande regeringen, framför allt när det gäller migrationspolitiken.

– Jag kom i dag för att vi inte kan fortsätta på det här viset med Merkel, sade 47-årige Christian Neubauer, en av deltagarna.

"Dansa bort AFD"

Flera motdemonstrationer arrangerades under parollen ”Stoppa hatet”.

– Vi kan inte lämna gatorna till ADF, säger motdemonstranten Nora Berneis.
Den kanske mest spektakulära motdemonstrationen anordnades av ett hundratal techno-klubbar under parollen ”Kärlek och bas i stället för AFD och främlingsfientlighet”. Med hjälp av båtar på floden Spree och en konvoj med lastbilar ville man ”dansa bort AFD”.

”Berlins klubbscen är allt som nazisterna inte är”, skriver arrangörerna i ett uttalande, och nästan 13 000 techno-fans har uppgett på Facebook att de tänkte delta i manifestationen.

Höjd säkerhet

Runt 2 000 poliser hade kallats in från hela landet och jobbade med säkerheten vid manifestationerna. Anhängare till vänsterextrema gruppen Antifa fanns också på plats och hade på sin hemsida hotat med att man vill skapa kaos och sabotera för AFD ”med alla nödvändiga medel”.

Demonstrationerna avlöpte dock utan större bråk, även om Berlinpolisen på Twitter meddelade att man tvingats använda pepparsprej för att hindra några demonstranter från forcera avspärrningarna vid ett torg.

Fakta: Alternativ för Tyskland

Alternativ för Tyskland (AFD) grundades 2013. Partiet fick snabbt ett uppsving i opinionen men misslyckades med att komma in i förbundsdagen samma år.

Till en början fokuserade partiet på följderna av eurokrisen, som man ansåg hade hanterats felaktigt av Merkelregeringen.

Vid en extrainsatt partikongress sommaren 2015 röstades den liberalkonservative partiordföranden och ekonomiprofessorn Bernd Lucke bort. Frauke Petry tog över ledarskapet med Jörg Meuthen vid sin sida.
Sedan dess har den politiska inriktningen blivit alltmer nationalkonservativ och retoriken islamfientlig och kraftigt invandringskritisk.

Efter valet i fjol meddelade Petry under dramatiska former att hon inte tänkte sitta i partiets riksdagsgrupp. Hon lämnade därefter AFD och bildat en ny politisk rörelse. I hennes ställe tog Alexander Gauland plats i partitoppen vid Meuthens sida.

I höstens parlamentsval kammade främlingsfientliga AFD hem nära 13 procent av rösterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV