← Till Tidningen Global
Radar

EU vill rensa bland engångsplasten

Foto: Fredrik Sandberg / TT  | Ett berg av slängda sopor framför en återvinningsstation i Tensta.

Sugrör, bestick och andra engångsvaror i plast ska få det rejält mycket tuffare i EU.
Nya krav och förbud ska halvera sopmängden fram till 2030.

EU ”Plast kan vara fantastiskt – men vi måste använda det mer ansvarsfullt. Engångsplast är inte smart varken ekonomiskt eller miljömässigt och dagens förslag kommer att hjälpa företag och konsumenter att röra sig mot hållbara alternativ”, säger EU:s jobb- och tillväxtskommissionär Jyrki Katainen i ett pressmeddelande.

Samtidigt presenteras en rad åtgärder som är till för att rejält minska mängden plast i framför allt havet. Kommissionen skjuter in sig på de tio varor som utgör den största delen av soporna i havet.

Bort från hyllorna

– I praktiken kommer det här att innebära att ni inte längre kommer att se bomullstoppar i engångsplast på hyllorna i era affärer, utan i stället sådana som gjorts i mer miljövänligt material. Och det samma gäller för sugrör, drinkpinnar, ballongpinnar, bestick och tallrikar, säger kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans på en presskonferens i Bryssel.

– De här produkterna kommer inte att försvinna – utan bara göras i annat material. Ni kommer fortfarande att kunna gå på picknick, röra i era drinkar eller peta er i öronen – eller vad ni nu göra med bomullstopparna, säger Timmermans.

Samtidigt åläggs EU-länderna att ta fram nationella program för att minska antalet matförpackningar och muggar i plast. Och år 2025 måste medlemsländerna samla in minst 90 procent av alla engångsflaskor i plast.
För att få bukt med den nedskräpning som sker via fiskeutrustning i plast – 27 procent av allt skräp på stränderna, enligt kommissionens beräkningar – ska dessutom producenterna åläggas att stå för kostnaderna för bland annat soptransporter och återvinning.

"Race till toppen"

Kommissionens förslag ska nu diskuteras i sedvanlig ordning av EU-länderna och EU-parlamentet. Och Frans Timmermans hoppas på snabba beslut, redan i tid till nästa års EU-val.

– Det här är de mest ambitiösa och heltäckande lagförslaget i världen mot nedskräpning i havet. Vad jag hoppas på är ett ”race till toppen”. Jag ber alla som säger att ”EU är för långsamt” att ansluta sig till den här kampen: låt oss se vem som kan göra det här bäst, säger Timmermans i Bryssel.

Fakta: Kampen mot plasten

Här är några av de åtgärder som EU-kommissionen nu föreslår för att minska mängden plast i havet:

* Förbud mot plast i vissa produkter, ”om alternativ finns lätt tillgängliga och överkomligt”. Gäller för bomullspinnar (tops), bestick, tallrikar, sugrör, omrörare och ballongpinnar, som kommer att behöva framställas av mer hållbara material.

* Medlemsländerna tvingas minska användningen av livsmedelsbehållare och muggar genom nationella minskningsmål. Senast år 2025 ska länderna se till att 90 procent av alla engångsplastflaskor samlas in.

* Tillverkarna ska bidra till att täcka kostnader för avfallshantering och sanering för livsmedelsbehållare, förpackningar (till exempel för chips och godis), muggar, cigarettfilter (inklusive fimpar), våtservetter, ballonger och tunna plastkassar.

* Tillverkare av fiskeredskap i plast behöver täcka kostnaderna för insamling av avfall från mottagningsanordningar i hamnar och för transport och behandling av avfallet.

Källa: EU-kommissionen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV