← Till Tidningen Global
Radar

Iran: EU har lovat rädda kärnenergiavtalet

Gregorio Borgia/AP/TTIrans kärnenergichef Ali Akbar Salehi.

EU har lovat att rädda det globala kärnenergiavtalet med Iran efter USA:s avhopp från överenskommelsen, enligt Irans kärnenergichef Ali Akbar Salehi.

IRAN – Vi hoppas att deras (EU:s) ansträngningar bär frukt. USA:s agerande visar att det inte är ett pålitligt land i den internationella politiken, säger Salehi vid en gemensam presskonferens med EU:s energikommissionär Miguel Arias Cañete i Teheran.

Arias Cañete är i Iran för att presentera en plan för fortsatta olje- och gasköp från landet samt en strategi för att skydda europeiska företag, trots de förnyade amerikanska sanktionerna. EU har ställt sig bakom den globala överenskommelsen med Iran under förutsättning att regimen i Teheran håller sig till reglerna, en linje som sannolikt kommer att möta hårt motstånd från Washington.

”Så länge som iranierna respekterar sina åtaganden kommer EU naturligtvis att hålla fast vid det avtal som det var en huvudarkitekt bakom – som enhälligt godkändes av FN:s säkerhetsråd och som är nödvändigt för att bevara freden och regionen i världen”, sade EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i ett uttalande i fredags.

Kärnenergiavtalet undertecknades 2015 av Iran, USA, Frankrike, Storbritannien, Kina, Ryssland och Tyskland. Uppgörelsen ger omvärlden insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, och i utbyte mot detta erbjuds regeringen i Teheran sanktionslättnader.

Fakta: EU, Iran och USA

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem ständiga ledamöterna i FN:s säkerhetsråd (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) samt Tyskland. I och med avtalet ges insyn i Irans atomenergiprogram för att undvika att landet utvecklar kärnvapen, samtidigt som tidigare FN-sanktioner lättas upp.

Den 8 maj beslutade USA:s president Donald Trump att säga upp avtalet. Samtidigt flaggas för eventuella USA-sanktioner mot länder och företag som handlar med Iran. De tre undertecknande EU-länderna samt resten av EU vill emellertid hålla fast vid JCPOA.

Parallellt hotas EU av de stål- och aluminiumtullar som USA beslutade om redan i februari. Undantag har tills vidare beviljats fram till den 1 juni.