← Till Tidningen Global
Radar

Fikru Maru: Inte fått frihetskänslan än

Jonas Ekströmer/TTHjärtläkaren Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige.

Svenske läkaren Fikru Maru är tillbaka i Sverige. Han har suttit fängslad i fem år i etiopiskt fängelse, där lamporna alltid varit påslagna och fångarna ”blivit räknade som boskap”.
Ännu är han inte redo att beskriva känslorna som nu infinner sig.
– Jag har inte fått frihetskänslan än, säger han.

SVERIGE/ETIOPIEN Den 67-årige hjärtläkaren från Hudiksvall mötte medier under presskonferens på ett advokatkontor i Stockholm under fredagseftermiddagen. Bara timmar tidigare hade han landat med ett flyg på Arlanda.

– De senaste fem åren har jag sett många kalasjnikov, och inte så många kameror och mikrofoner, sade Fikru Maru innan han leende slog sig ner tillsammans med sin advokat Hans Bagner och dottern Emy Maru inför smattrande kameror.

Han har ännu inte förstått att han är fri och är fortfarande mentalt påverkad av den långa tiden i fångenskap.

– Känslan för mig – och så tror jag det är för många i den här situationen – är att det är svårt uttrycka hur man känner. När man är fri agerar man och uttrycker sin känsla på en annan nivå.

Maktskiftet avgörande

I slutet av mars tillträdde Abiy Ahmed som ny premiärminister i Etiopien efter avgående Hailemariam Desalegn och enligt Fikru Maru har frisläppandet koppling till maktskiftet. Maru sade på presskonferensen att de tusentals etiopier som offrat sina liv i förlängningen är de som fått till regimskiftet:

– Många har också i sociala medier uppmärksammat mitt fall. Visst har det spelat roll, men det var regimbytet som var avgörande.

Stödet från Sverige och utrikesdepartementet är han mer kritisk till. Han säger att det spelade en stor roll men inte avgörande roll.

– Jag hävdar ändå att de har lagt mitt fall på hyllan – att de tyckte: ”vi inte ska lägga oss i andra länders rättsprocess”.

"Hon betyder allt"

Den ena dottern Emy Maru har under långa perioder varit i Etiopien, lagat mat som hon tagit med till pappan i fängelset, och till och med behövt gripa in som läkare när hans hälsotillstånd varit som sämst.

– Jag hade inte klarat fängelselivet utan henne. Hon har tagit så mycket stryk, men hon har kämpat vidare. Jag klarade mig tack vare henne. Hon betyder allt.

Förra fredagen fick Emy Maru beskedet att åtalet hade lagts ned. När hon berättar om sin upplevelse beskriver hon en tid i ovisshet där domstolsförhandlingar och myndighetsbesked aldrig gått att lita på och löften varit i lika med noll.

– Sedan när det plötsligt hände i tisdags var det bara: hur gör man det här? Jag vet hur man besöker honom i fängelset, jag vet hur jag ska diskutera med advokater eller få mat till honom. Det var som att ställa om igen.

Hon blev uppringd och fick veta att han nu stod på en gata i huvudstaden Addis Abeba och behövde plockas upp.

– Jag bara sprang rakt på honom. Han satt och drack kaffe vid något skjul. Och jag bara grät och grät och grät.

Åker tillbaka

När Fikru Maru fängslades i maj 2013 var han till en början anklagad för mutbrott och senare för terroristbrott. I förra veckan frikändes han från terroranklagelserna som bestod i att han påstods ligga bakom ett upplopp i Kilintofängelset.

Hans Bagner, Fikru Marus advokat, säger att rättssystemet i Etiopien har varit det mest frustrerande under tidens gång. Det har varit upp till den åtalade att bevisa sin oskuld. Frisläppandet har berott på en rad faktorer, delvis mediernas rapportering, enligt Bagner.

– Man har känt ett besvärande tryck från medier i Sverige, både UD och även i Etiopien, för det har varit ett enastående intresse som absolut spelat stor roll.

Fikru Maru räknar trots fängslandet med att åka tillbaka till landet för att fortsätta arbetet med hjärtcentret.

– Jag har aldrig funderat på att inte fortsätta med min vision. Det är ingen som kommer att skrämma mig.

Fakta: Fikru Maru

Fikru Maru, född 1950, är en svensk hjärtläkare med rötter i Etiopien. Han har suttit fängslad i huvudstaden Addis Abeba sedan 12 maj 2013.
2010 anklagades han för smuggling av vårdutrustning till sin klinik i Addis Abeba, men åtalet lades ner. 2013 fängslades han återigen, nu anklagad för mutbrott.
Han frikändes i maj förra året för mutbrott men åtalades då i stället för terrorbrott. Han påstods ha iscensatt ett upplopp och en brand i september 2016 i Kilintofängelset, trots att han befann sig på sjukhus vid tidpunkten för upploppet. Över 20 fångar dog i fängelsebranden.
Den 8 maj i år friades Maru från anklagelserna om terrorbrott enligt hans advokat Hans Bagner. En vecka senare, den 15 maj, släpptes han ur fängelse.
Sverige har flera gånger protesterat mot hur Maru behandlats.
Jonas Ekströmer/TT
Hjärtläkaren Fikru Maru, som efter fem års fångenskap i Etiopien nu är tillbaka i Sverige. Här med döttrarna Fikerte Maru, till vänster och Emy Maru.
Jonas Ekströmer/TT
Intresset var stort när Fikru Maru mötte medier på fredagseftermiddagen.