← Till Tidningen Global
Radar

Studie: Sexism orsakar 239 000 flickors död

Mustafa Quraishi/AP/TT | En skylt som uppmanar till att förbjuda möjligheten att kolla kön på ofödda foster utanför en klinik i Morena i den indiska delstaten Madhya Pradesh, fotograferad 2011.

VÄRLDEN Nästan en kvarts miljon flickor under fem år dör i Indien varje år på grund av att de får mindre omsorg än pojkar, enligt en ny studie.

Snedvridningen beror inte bara på att det fortfarande är fler flickfoster än pojkfoster som aborteras i landet, enligt forskarna, som publicerar sina resultat i tidskriften The Lancet.

– Jämlikhet handlar inte bara om rätt till utbildning, arbete eller politisk representation, det handlar också om vård, vaccinering och näring för flickor, och i slutändan om överlevnad, säger en av rapportförfattarna, Christophe Guilmoto vid L’Université Paris Descartes.

Forskarna använde data från 46 länder för att räkna ut hur många flickor som skulle ha dött i ett samhälle utan sådan könsdiskriminering jämfört med verkligheten i Indien. Skillnaden, omkring 19 dödsfall per 1 000 födda flickor, eller runt 239 000 per år, tillskrivs alltså särbehandling av flickor.

Problemet är som tydligast i fattiga lantbruksregioner, med låg utbildningsnivå och höga födslotal, enligt studien.