← Till Tidningen Global
Radar

Barnen i Gaza lider av våldet

Mohammed Omer/IPS | Palestinskt barn i Gaza City.

Barnen på Gazaremsan uppvisar ökade tecken på psykosociala problem på grund av den senaste tidens kraftiga våld och oro. Det visar en ny studie från Norska flyktingrådet, NRC.

PALESTINA – Barnen har upplevt tre förödande krig och de har levt under ockupation de senaste elva åren. Nu ställs de återigen inför det fruktansvärda hotet att förlora någon de älskar, och de ser allt fler vänner och släktingar som dödas eller skadas, säger Norska flyktingrådets generalsekreterare Jan Egeland.

De pågående protesterna vid gränsen mellan Israel och Gaza är inne på sin sjunde vecka. Den 14 maj, samtidigt som USA invigde sin ambassad i Jerusalem, var den blodigaste dagen med över 50 dödsoffer och tusentals skadade. Den 15 maj är det 70 år sedan den israeliska staten bildades och palestinierna tvingades lämna landet, den dag palestinierna kallar Nakbadagen – “den stora katastrofen”. Protesterna arrangeras med krav på palestinska flyktingars rätt att återvända.

Norska flyktingrådets studie omfattar 300 skolbarn i åldrarna 10 till 12. Över hälften av barnen sa att de hade mardrömmar. Och rektorer från 20 skolor rapporterar om symptom på posttraumatisk stress hos barnen, så som ökad rädsla, oro, stress och mardrömmar. Skolledarna säger att deras största behov just nu är ökat psykosocialt stöd till barnen.

14-åriga Reham Qudaih säger till Norska flyktingrådet att hon varje natt vaknar av samma mardröm: hennes pappa ligger skjuten på golvet, i en blodpöl. Hon säger att hon har haft mardrömmar ända sedan kriget mellan Gaza och Israel 2014. Hon hade börjat må bättre, men när hennes pappa blev skjuten i benet under de pågående protesterna kom allt tillbaka.

År 2007 införde Israel och Egypten en ekonomisk blockad av Gaza vilket har skapat en humanitär kris i området. Enligt FN:s barnfond Unicef är hälften av barnen i Gaza beroende av bistånd och ett av fyra är i behov av psykologhjälp.
Det råder brist på mediciner och sjukvårdsutrustning, el och bränsle. Nio av tio familjer uppskattas sakna regelbunden tillgång till rent vatten. Om den negativa utvecklingen fortsätter har FN förutspått att Gaza kommer vara obeboeligt 2020.

– Det eskalerande våldet i Gaza har förvärrat barnens lidande. Barn som redan har haft det outhärdligt svårt i flera år, säger Unicefs regionchef för Mellanöstern och Nordafrika, Geert Cappelaere.

Förutom symtom på oro och trauma poängterar Geert Cappelaere att många barn också skadats fysiskt och dödats under protesterna.

– Barn hör hemma i skolor, i hemmen och på lekplatser. De ska aldrig uppmanas att delta i våld, eller vara måltavlor för våld, säger han.
Norska flyktingrådet säger att det finns ett stort behov av långsiktiga investeringar i psykosocialt stöd till barnen i Gaza.

– De barn vi arbetar med har återkommande mardrömmar i månader och år på grund av våldet. Dessa barn får ingen chans att återhämta sig från gamla trauman innan nya lager läggs på, säger Jon-Håkon Schultz, professor i pedagogisk psykologi vid universitetet i Tromsø.

Norska flyktingrådet ger psykosocialt stöd till barn som lever i Gaza och erbjuder utbildning för palestinska lärare genom programmet Better Learning Programme, BLP, som har utvecklats tillsammans med universitetet i Tromsø.