← Till Tidningen Global
Radar · Analys

Hotad aborträtt i USA

Evan Vucci)/AP PHOTO/TT | Donald Trump tackar sina supportrar efter sitt tal vid March for Lifes årliga demonstration, jan 2018, Washington.

Flera delstater har på kort tid stramat åt sina abortlagar samtidigt som Donald Trump öppet kritiserat Högsta domstolens legalisering från 1973.

ANALYS  Donald Trump blev USAs första sittande president att tala vid March for Lifes årliga demonstration i Washington och angrep i sitt tal ”Roe–Wade”-domen i Högsta domstolen 1973 som legaliserade abort i USA:

– Den har resultaterat i några av de mest tillåtande abortlagarna i världen, sa Trump och påstod därutöver att amerikaner generellt är mer kritiska till aborter i dag än någonsin.

2018 års marsch – som tidigare fått öppet stöd från republikanska presidenter som George W Bush och Ronald Reagan – sammanföll med guvernör Kim Reynolds lagändring i Iowa, vars signatur i ett svep förbjuder alla aborter efter det att hjärtslag hos fostret har dokumenterats.

Iowa sållar sig således till ett stort antal amerikanska delstater som på senare tid stramat åt kvinnors möjligheter till lagliga och säkra aborter. I Mississippi var guvernören Phil Bryant tydlig med sina ambitioner i ett uttalande på kvinnodagen den 8 mars, samma dag som lagförslaget där inga undantag kommer att göras oavsett incest eller våldtäkt presenterades:

– Som jag upprepat flera gånger tidigare vill jag att Mississippi ska vara USAs säkraste plats för ofödda barn, sa Bryant.

För några år sedan besökte jag North Dakotas sista abortklinik i Fargo. Belägen nära den förbipasserande floden Red var samtliga av klinikens besökare tvungna att stifta bekantskap med aktivistflockar och deras illustrativa plakat med döda foster och tillrättavisande budskap.

Red River Clinic hotades då att få sitt specialtillstånd att utföra aborter i egen regi och med välutbildad personal tillbakadraget av politiska krafter, och folkmassan utanför var där för att visa sitt missnöje med kliniken.

Kliniken stängdes inte men chefen Tammi Kromenaker beklagade att all uppståndelse fick många kvinnor att om vid åsynen av stigmatiserande plakat och abortmotståndare. Många av de kvinnor som uppsöker Red River Clinic har rest långväga, förklarade hon, varav många som behandlas eller får stöd väntar barn till följd av sexuella övergrepp.

– Min gissning är att fler kvinnor skulle våga uppsöka oss för rådgivning och hjälp om civilsamhället bara hade varit mer närvarande, här i den amerikanska västern blir våldsutsatta kvinnor dess värre ofta stigmatiserade, sa Tammi Kromenaker.

I USA tror bedömare att landets nationella abortlag kan komma att utmanas på allvar. Trumps öppna stöd för en ändring och vädrade kritik mot lagen väger tungt, framför allt som symbolvärde och ammunition för lobbyorganisationer och högerkristna nätverk som pressar lagstiftare i republikanskt styrda delstater att strama åt sina abortlagar.

Högsta domstolen har hittills avfärdat alla rättsfall som skulle kunna bli prejudicerande, men i takt med att allt fler delstater stramar åt aborträtten bildas ett politiskt momentum som abortförespråkare kan få svårt att hålla tillbaka.

Rebecca Luckett, gynekolog vid Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston, är en katolsk förlossningsläkare som själv gjort en abort av ett allvarligt skadat foster. I en debattartikel för USA Today vädjar hon om en avpolitisering av abortfrågan som hon inte heller anser att religioner har något med att göra:

– Det handlar varken om politik eller religion – det handlar om livet. När jag själv stod öga mot öga med mitt eget abortbeslut var jag bedrövad, men samtidigt tacksam för att det finns delar av världen där kvinnor har tillgång till säkra aborter, kärlek och stöd, skriver Rebecca Luckett.