← Till Tidningen Global
Radar

FN: Hunger fortsatt problem i Nordkorea

Wong Maye-E/AP/TT | Jordbruksarbetare på majsfält i provinsen Södra  Hwanghae, 2015.

Optimismen sprider sig i Nordkorea i och med landets närmande till omvärlden. Det säger chefen för FN:s livsmedelsprogram (WFP), David Beasley, efter ett unikt besök i diktaturen – där många alltjämt lider av hunger.

NORDKOREA – Det finns en känsla av att påbörja ett nytt kapitel i historien, säger han till BBC.

David Beasly har tillbringat två dagar i Pyongyang och två dagar på landsbygden, där han bland annat besökte WFP-finansierade biståndsprojekt. FN-chefen hade ständigt sällskap av statliga representanter men beskriver det ändå som att han fått ”exempellöst tillträde” till det slutna landet.

"Hackor och skovlar"

Han vittnar bland annat om hur ett icke-mekaniserat jordbruk kämpar med begränsade odlingsbara ytor.

– Det är väldigt strukturerat, väldigt organiserat, varje meter jord brukas med räfsor, hackor och skovlar och de planterar bokstavligen ända fram till vägkanten, nedför vägbankar, använder varje tillgänglig yta, eftersom det är ett land som till största delen utgörs av berg.

Det råder inte längre svält såsom under hungersnöden på 1990-talet, enligt Beasly som dock tillägger att Nordkorea fortfarande har problem med undernäring. WFP:s mål är att nå fram med livsmedelsstöd till 650 000 kvinnor och barn varje månad, enligt ett pressmeddelande.

Löfte om stöd

I april begärde FN totalt 111 miljoner dollar i humanitärt stöd för att möta behoven i Nordkorea, särskilt hos barn vars tillväxt hämmats på grund av brist på näringsriktig mat. Totalt beräknar FN att omkring 10 miljoner nordkoreaner lider av dålig tillgång till mat, undernäring och bristande tillgång till grundläggande service.

Relationerna mellan Nordkorea och omvärlden har på kort tid genomgått ett dramatiskt skifte. Efter det historiska mötet mellan Nordkoreas diktator Kim Jong-Un och Sydkoreas president Moon Jae-In den 27 april – där de kom överens om att arbeta för fullständig fred och kärnvapennedrustning – väntar ett möte mellan Kim och USA:s president Donald Trump 12 juni.

Inför mötet har USA erbjudit Nordkorea ekonomiskt bistånd om landet lägger ned all sin kärnvapenverksamhet.

Fakta: Kim Jong-Un och vapenprogrammet

Sedan Kim Jong-Un tog makten i den kommunistiska diktaturen Nordkorea 2011 har landets vapenprogram, främst det nukleära, utvecklats snabbt. Det har lett till allt hårdare sanktioner från bland annat FN:s säkerhetsråd, USA, EU och Sydkorea.

Under våren 2018 har dock relationen mellan Nordkorea och västvärlden tinat upp något, bland annat efter Nordkoreas deltagande i vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang. Den 27 april möttes ledarna för de två koreanska staterna i fredshuset i Panmunjom, på gränsen mellan Nord och Syd, och enades då om att arbeta för ett fredsavtal och kärnvapennedrustning på Koreahalvön.