← Till Tidningen Global
Radar

Världens militärutgifter ökar, Rysslands minskar

Upprustningen i världen ökar. Den tveklöst största aktören är kärnvapenalliansen Nato som ståtar med 52 procent av världens totala försvarsuppgifter, enligt en ny rapport från fredsforskningsinstitutet Sipri.

ANALYS Rapporten visar även att USA förblir världens mäktigaste militärmakt med ny politisk förhoppning att med Donald Trump i Vita huset skjuta till medel till försvarsindustrin för första gången sedan 2010.

I Europa har utgifterna ökat, och framför allt i Centraleuropa. Ökade säkerhetsrisker där risken för terrorhot anses som stor har bemötts av rejäla satsningar på det militära, något som vapenforskaren Pieter Wezeman menar leder till en generell upprustning.

Bodil Valero, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, ser utvecklingen som ett kvitto på en långvarig trend som accentuerats sedan Trumps tillträde.

– Han var tydlig med att Europa i större grad måste klara sin egen säkerhet själv. Det har satt fart på försvarsanslagen i Europa, säger hon till Syre.

Vapenskrammel i stället för fredsinsatser

Sipris styrelseordförande Jan Eliasson är ändå orolig över de fortsatt höga militärutgifterna i världen:

– De undergräver försöken att nå fredliga lösningar på konflikter i världen, säger han i en presskommentar med anledning av publiceringen av den senaste rapporten.

En iögonfallande notering är att västvärldens eviga antagonist och förevändning till fortsatt militär upprustning kraftigt minskar sin militär förmåga. Men att Ryssland minskar sina militära utgifter med en femtedel just nu tror experter bottnar i fallande oljepriser snarare än plötslig klarsynthet i nedrustningsfrågan.

I praktiken innebär Rysslands haltande ekonomi att Kremls ambitiösa målsättningar på försvarsfronten faller på vägen och inte längre förefaller möjliga att uppnå. Åtminstone inte i det korta perspektivet.

Militära insatser ska minska flyktingströmmen

I skrivande stund diskuteras förslag inom EU att slå ihop unionsfonder för utrikespolitik (så kallade ”utrikesinstrument”), där större summor av budgeten skulle tillfalla militära utgifter bland annat för att hindra flyktingar från att nå Europa. Och det samtidigt som summor som i dag är öronmärkta för främjande av mänskliga rättigheter och fredsarbete kommer att plockas bort.

En utveckling som får Bodil Valero att undra vart EUs ”fredsprojekt” tagit vägen.

– Vi vill ju att EU ska utvecklas som fredsprojekt, inte bli en militärallians eller fort Europa. Därför har vi till exempel lagt förslag om att tredubbla det civila fredsarbetet och om lagliga vägar för migranter, säger Valero.

Upprepade historiska misstag

I slutändan fungerar den globala vapenindustrin som ett isberg där endast en fragmentarisk del förblir synlig ovanför havsytan. Nere i djupet döljer sig ett enormt maskineri som inkluderar många suveräna stater, privata sektorer och intresseorganisationer som alla strävar mot samma mål: fortsatt produktion av militärt medel.

Att människan har svårt att lära av sina historiska misstag är den svenska militärrelationen med Indien ett flagrant exempel på. Under den pikanta Boforsskandalen på 1980-talet stod det klart att mutor, korruption och politisk kamratanda låg till grund för den miljardorder som säkrade tusentals jobb i den värmländska kommunen Karlskoga och samtidigt såg till att Indien lade ner ansenliga miljarder på upprustning i stället för fattigdomsbekämpning.

När Indiens premiärminister Narendra Modi besökte Sverige i mitten av april och togs emot av statsminister Stefan Löfven låg en vapenorder värd 100 miljarder i potten. Att svenska regeringar agerar köpmän för den privata vapenindustrin är inte nytt, men att stora potentiella vapenaffärer med en kärnvapenstat som alltjämt befinner sig i väpnad konflikt om den omstridda regionen Kashmir torde inte vara förenligt med S–Mp-regeringens ”feministiska utrikespolitik”.

Ny Indienorder

Håkan Buskhe behöver inte tala om feminism och fredsfrämjande arbete i sin roll som Saabs vd. Hans lojalitet ligger annorstädes, och är ofta den segrande parten i debatten om vapenindustrins vara eller icke-vara.
– Man kan bara se vad en affär som Brasilien har gett Sverige. Det är nästan en fördubbling av anställda i Linköping, sa han till SvD Näringsliv och tillade att möjligheterna med en ny storaffär med Indien skulle vara ”spektakulär”.
En synonym till ”spektakulär” är uppseendeväckande. Ett ord som kan summera den globala upprustningen.