← Till Tidningen Global
Zoom

Oro i omvärlden efter Trumps Iranbeslut

AP/TT | Iranska parlamentsledamöter bränner två pappersark som föreställer den amerikanska flaggan och kärnenergiavtalet, samtidigt som de sjunger antiamerikanska sånger i parlamentet i Teheran.

USA:s allierade i omvärlden är inte förvånade över Donald Trumps beslut att dra sig ur kärnenergiavtalet med Iran. I Västeuropa betraktas ändå den amerikanske presidentens val som både olyckligt och obegripligt.
Kina lovar att skydda överenskommelsen.

USA/IRAN Det var inte särskilt förvånande, eftersom vi haft en nära dialog de senaste dagarna. Trots det kan vi inte begripa beslutet, säger Tysklands utrikesminister Heiko Maas i det tv-sända nyhetsmagasinet Tagesthemen.

Maas betonar vikten av att Europa talar med gemensam röst om det globala kärnenergiavtalet, och påminner om att USA varit med och förhandlat fram den överenskommelse som man nu lämnar.

Utan något avtal alls finns ingenting kvar av det som hindrat Iran från att tillverka kärnvapen. Det är entydigt sämre. Jag vet inte heller riktigt vad USA har tänkt sig i stället, fortsätter han.

"Regionen förtjänar bättre"

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian säger att avtalet inte är dött bara för att USA drar sig ur.

Regionen förtjänar bättre än ytterligare destabilisering framkallad av ett amerikanskt tillbakadragande. Vi vill hålla kvar vid det och se till att även Iran gör det, att Iran agerar med återhållsamhet, säger han i en intervju med radiokanalen RTL.

Den brittiske utrikesministern Boris Johnson beklagar Trumps beslut djupt, skriver han i ett inlägg på Twitter.

”Storbritannien är fortsatt fast troget JCPOA (Iranavtalet) och kommer att jobba tillsammans med våra E3-partner och övriga parter för att upprätthålla avtalet”, skriver han, syftande på Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

På måndag ska de franska, brittiska och tyska utrikesministrarna träffa företrädare för Iran, enligt franska regeringen. I ett gemensamt uttalande vädjar ledarna för de tre länderna till USA att inte undergräva de övriga avtalsparternas möjligheter att fullfölja sina åtaganden.

”Vi uppmanar USA att säkerställa att strukturerna i JCPOA kan bestå, och att avstå från åtgärder som hindrar dess fulla implementering för alla andra parter”, skriver Emmanuel Macron, Theresa May och Angela Merkel.

Virginia Mayo/AP/TT  Tysklands utrikesminister Heiko Maas
Virginia Mayo/AP/TT  Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild.

Moskva: "Djupt besviken"

Även i Moskva är man bekymrad.

Ryska regeringen är ”djupt besviken på USA:s president Donald Trumps beslut att ensidigt vägra fullfölja sina förpliktelser enligt JCPOA”, skriver utrikesdepartementet i Moskva i ett uttalande.

Från Israel och Saudiarabien kommer däremot stöd för Trumps linje.

Israel stödjer till fullo president Trumps djärva beslut i dag att vända ryggen till det katastrofala kärnenergiavtalet med terroristregimen i Teheran, säger den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, enligt nyhetsbyrån AFP.

”Kungariket stödjer och välkomnar de steg mot att dra sig ur kärnenergiavtalet som den amerikanske presidenten tillkännagivit”, skriver utrikesdepartementet i Riyad i ett uttalande.

Kina lovar skydd

I Peking lovar man att skydda överenskommelsen.

Kina uppmanar alla relevanta parter att inta en ansvarsfull hållning, att ha det långsiktigt allmänna bästa i åtanke, att eftersträva en politisk och diplomatisk lösning och hålla konflikter under kontroll, i syfte att så snart som möjligt

återvända till rätt spår när det gäller att implementera avtalet, säger kinesiska utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.

I Europa växer dock oron för att amerikanska sanktioner ska drabba europeiska företag verksamma i Iran. Farhågan underblåses av USA:s nytillträdde ambassadör i Berlin, Richard Grenell, som i ett inlägg på Twitter råder värdnationens näringsliv att ta ned skylten i Iran.

”Tyska företag som gör affärer i Iran borde avveckla verksamheten omedelbart”, skriver han.

Fakta: Kärnenergiavtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt.

Uppgörelsen, kallad JCPOA, skrevs under efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet – som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran – får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning.

I överenskommelsen öppnar Iran även dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer och landets centrifuger för anrikning av uran minskas med två tredjedelar.