← Till Tidningen Global
Radar

Malaria på nedgång – tvärtom med dengue

Achmad Ibrahim/AP-Photo/TT | Anti-mosquitospray för att få kontroll på spridningen av dengue i Jakarta, Indonesien.

Malaria har i sekel krävt miljontals människoliv och gäckat forskarkåren. Men på sex år har antalet dödsfall av den moskitburna sjukdomen minskat med 25 procent. På senare år har emellertid denguefebern brett ut sig i klimatförändringarnas spår.

VÄRLDEN Antalet döda barn till följd av malaria är numera nere på rekordlåga nivåer. Ändå dör nästan en halv miljon människor till följd av sjukdomen varje år, enligt siffror från WHO. En hisnande siffra, men likväl en stor nedgång i jämförelse med nollnolltalets början.

– Barn under fem år är särskilt utsatta för malariainfektioner eftersom de saknar det nödvändiga immunsystemet, skriver Kaiser Family Foundation, en stiftelse verksam med forskning och globala hälsoinsatser, i en lägesrapport.

Orsakerna till nedgången är många, men bottnar framför allt i effektivare mediciner, ökade kunskaper och punktinsatser i särskilt drabbade regioner. Den positiva trenden är dock inte skriven i sten: malariavirusets förmåga att anpassa sig och utveckla resistens mot mediciner och sprayer har dokumenterats i Afrika, Latinamerika, Oceanien och Sydostasien.

I Indien liksom i andra delar av världen är det snarare denguefebern som oroar. Det moskitburna viruset kan vara dödligt och har till följd av dokumenterade klimatförändringar brett ut sig kraftigt de senaste 50 åren, särskilt söder om Ekvatorn.

I delstaten Kerala har över 30 personer fått sätta livet till i en pågående epidemi som fått 10 000 personer att insjukna i Koorachundu (en stad med 18 000 invånare). Monsunsäsongen är en bidragande faktor men enligt nyhetstidningen Firstpost är epidemin ett tecken på politisk slapphänthet och bristfällig sophantering i en gummiberoende region som under 1990-talet bekämpade palmoljeplantagers utbredning och Coca-Colas närvaro.

En protestaktion i Koorachundu har hittills tvångsstängt 17 av 27 grisfarmer i ett desperat försök att få bukt med nedskräpningen och dess miljöpåverkan som erbjuder en grogrund för sjukdomar som exempelvis denguefeber.

– Skräpet [från grisfarmer och gumminäringen] har nått jorden och vattnet och i åratal orsakat olika febertyper. Vi har uppmanat myndigheter i åratal att ta itu med saken, och när de misslyckats med att ingripa har vi varit tvungna att själva stänga vissa av farmerna, säger EC Cheriyan, protestaktionens initiativtagare och talesperson, till Firstpost.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV