← Till Tidningen Global
Radar

Hizbollah på väg mot seger i Libanon

Bilal Hussein/AP/TT | En tjänsteman vid en vallokal i Beirut visar upp en röstsedel.

Shiamuslimska organisationen Hizbollah och dess politiskt allierade ser ut att få över hälften av platserna i parlamentet efter söndagens val i Libanon, rapporterar Reuters. Men färre än hälften av väljarna röstade i det första parlamentsvalet på nio år.

Enligt Reuters kan Iran-stödda Hizbollah och dess politiskt allierade få så många som 67 av parlamentets 128 platser. Premiärminister Saad al-Hariri, som leder det sunnimuslimska blocket i parlamentet, kommer ändå sannolikt att kunna sitta kvar trots att han har förlorat platser.

Enligt systemet för maktdelning mellan olika grupper i landet måste premiärministern vara sunnimuslim.

Andra vinnare i söndagens val är det libanesiska kristna partiet, som ser ut att nästan dubbla antalet platser från åtta till femton.

Mindre än hälften av Libanons väljarkår röstade i valet på söndagen – en preliminär siffra landar på strax över 49 procent. Vid det senaste valet till parlamentet, 2009, röstade 54 procent.

Valet är det första i landet på nio år då parlamentsledamöterna har förlängt sina mandat tre gånger sedan 2009. Valet har skjutits upp, delvis på grund av oroligheter i grannländerna.

Eftersom det dröjt så lång tid mellan valen förväntades ett högre valdeltagande. Samtidigt var valet det första efter det att en ny vallag kommit på plats, och de förtryckta röstsedlarna verkade förvirra en del väljare.

– Vi har en ny lagstiftning som väljarna inte är bekanta med, och inte heller cheferna i vallokalerna. Röstandet har gått väldigt långsamt, säger inrikesminister Nohad Machnouk.

Den regerande koalitionen spås kunna behålla makten, men ett officiellt resultat väntas först i dag eller i morgon.

Valet i Libanon

Den nya vallagen innebär bland annat att Libanon nu får ett proportionellt vallsystem där fördelning av mandat står i proportion till paritets andel av rösterna. Tidigare har landet haft en relativ majoritet där den eller de kandidater som fått flest röster vunnit.

I praktiken står valet mellan den västvänliga så kallade 14 mars-rörelsen, ledd av premiärminister Saad Hariri, och Iranstödda Hizbollah och dess allierade. Preliminära siffror visar att Hizbollah kan få över hälften av platserna i parlamentet medan Hariri troligtvis kommer väljas om till premiärminister trots att hans block förlorat platser.

Arbetslöshet, ekonomi och sjukvård har varit viktiga frågor i valrörelsen men valdeltagandet var lågt. Endast runt 42 procent av de röstberättigade röstade i valet.

Källor: The Guardian, Global Mail, Reuters.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV