← Till Tidningen Global
Radar

Fredsprocessen fortsätter i Moçambique

Ferhat Momade/AP/TT | Oppositionsledaren Afonso Dhlakama, till höger, tillsammans med Moçambiques förre president Arnando Guebuza.

Moçambiques ömtåliga fredsprocess får inte kollapsa efter oppositionsledaren Afonso Dhlakamas bortgång, säger landets president Filipe Nyusi.
Men partiets nye ledare Ossufo Momade ska fortsätta sträva efter fred, försäkrar han.

MOCAMBIQUE Den tidigare gerillabefälhavaren Dhlakama hade inlett samtal med regeringen och sågs som en nyckelspelare i Moçambiques begynnande fredsprocess.

Han gjorde allt för att det skulle bli fred. Senast han talade med mig sade han att han inte skulle utelämna något från fredsförhandlingarna, säger presidenten i en tv-sändning.

Gerillarörelsen Renamo stred under inbördeskriget mot vänsterregeringen, men övergick 1992 till att bli ett politiskt parti.

Dhlakama ledde Renamo i 39 år, först i det 16 år långa inbördeskriget mot det regerande Frelimo-partiet fram till 1992 och sedan som oppositionsledare i Renamopartiet, som fortsatte ha beväpnade medlemmar.

I december 2016 utropade han överraskande en vapenvila med regeringen i ett första steg mot en fredsöverenskommelse. Nyusi och Dhlakama träffades senast i februari. De uppges då ha kommit överens om reformer för att decentralisera makten i landet.

Dhlakama avled i torsdags i en hjärtinfarkt. Hans död har befarats göra det svårare att få den nuvarande vapenvilan med regeringen att utvecklas till en långvarig politisk uppgörelse.

Men på lördagen utsåg Renamo Ossufo Momade som ny tillfällig ledare som ska styra partiet till dess nästa kongress.

Momade försäkrar att han är besluten om att fortsätta Dhlakamas strävan efter fred.

Vi kommer inte att göra någonting utöver vad han inlett, säger Ossufo Momade enligt AFP.

Frelimopartiet har styrt det mineralrika landet sedan det blev självständigt från Portugal 1975.