← Till Tidningen Global
Radar

Skarp EU-kritik mot Abbas ord om Förintelsen

Majdi Mohammed/AP/TT | Palestiniernas ledare Mahmud Abbas kritiseras efter kommentarer om Förintelsen.

Den palestinska presidenten Mahmud Abbas får skarp kritik från flera håll för sina kommentarer om Förintelsen.
”Oacceptabelt”, säger Sverige och EU.

PALESTINA | ”Sådan retorik spelar endast i händerna på dem som inte vill ha en tvåstatslösning, vilken president Abbas upprepade gånger förespråkat”, skriver EU:s utrikestjänst i ett uttalande.

Det var under ett möte i måndags med palestiniernas nationella råd på Västbanken som Abbas, med hänvisning till ett antal böcker, sade att fientligheterna mot europeiska judar genom historien inte varit ett resultat av deras religion utan av ”ocker” och bankverksamhet.

TT har sökt utrikesminister Margot Wallström (S) för en intervju. Hennes presstab hänvisar till ett inlägg på Twitter där hon fördömer Abbas utspel.
”Talet som den palestinske presidenten Mahmud Abbas gav den 30 april innehöll oacceptabla yttranden”, skriver Wallström.

”Sverige och EU engagerar sig fortsatt för att bekämpa alla former av antisemitism och alla försök att ursäkta, rättfärdiga eller trivialisera Förintelsen.”

Sverige är ett av ett fåtal EU-länder som har erkänt staten Palestina och är en av dess största biståndsgivare.

Abbas tal innehåller ”oacceptabla kommentarer om upphovet till Förintelsen och Israels legitimitet”, skriver EU:s utrikestjänst, och konstaterar att antisemitism inte bara är ett hot mot judar utan även mot ”våra öppna och liberala samhällen”.

FN klandrar Mahmud Abbas
för att återkommande ha spridit antisemitiskt hat:

Även Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ger Abbas skarp kritik för kommentarerna.

”Förintelseförnekaren är uppenbarligen fortfarande förintelseförnekare”, skriver Netanyahu på Twitter och efterfrågar fler internationella fördömanden av Abbas uttalanden.

Talespersonen för israeliska UD, Emmanuel Nahshon, säger att Abbas anti-semitiska uttalanden ”var ännu mer uppseendeväckande med tanke på att Abbas framhåller sig själv som någon som vill mäkla fred med Israel”.

Relationerna mellan USA och det palestinska styret har försämrats väsentligt efter att USA:s regering under Trump gjort klart att man tänker flytta den amerikanska ambassaden i Israel från Tel Aviv till Jerusalem.

USA:s ambassadör i Israel, David Friedman, skriver på Twitter att Abbas har ”nått ett nytt lågvattenmärke genom att skylla massakrer på det judiska folket genom historien på deras ekonomiska och sociala intressen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV