← Till Tidningen Global
Radar

Iran: Om USA backar kan vi dra oss ur

Andrew Harnik/AP/TT | USA:s president Donald Trump har hotat att överge kärnenergiavtalet.

Iran kan komma att överge kärnenergiavtalet om USA bestämmer sig för att dra sig ur, säger landets ambassadör i Storbritannien i en intervju.

IRAN | – När USA har lämnat överenskommelsen betyder det att det inte finns någon överenskommelse kvar, säger ambassadören Hamid Baeidinejad i CNN-intervjun.

Trump är enligt flera källor redo att skrota avtalet, som förhandlades fram 2015 mellan Iran och USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina. Trump måste ge besked om sitt beslut den 12 maj.

Enligt avtalet lättas sanktioner mot Iran mot att landet reglerar sin utveckling av kärnenergiteknik, framför allt program som skulle kunna användas för att utveckla kärnvapen.

Baeidinejad säger att Iran utreder olika möjliga åtgärder för om USA lämnar avtalet. Ambassadören säger dock att landet inte skulle börja utveckla kärnvapen.

Iran har alltid nekat till att ha försökt utveckla kärnvapen, utan har sagt att kärnenergiprogrammet var för civila ändamål.

Europeiska ledare, bland annat Frankrikes president Emmanuel Macron, har pressat Trump att stärka snarare än att överge kärnenergiavtalet.

Trump har kallat överenskommelsen ”sinnessjuk” och ”idiotisk”, och vill se nya åtgärder för att hejda Irans robotprogram och regimens aktiviteter som anses stödja terrorism och militanta grupper.

I tisdags uppgav Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att han hade nya ”bevis” om en iransk kärnvapenplan som kan aktiveras när som helst.

Fakta: Avtalet med Iran

Avtalet mellan Iran och P5+1-gruppen (USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannien, Ryssland och Kina) slöts 2015 och ger internationell insyn i det iranska atomenergiprogrammet, som samtidigt bantas kraftigt.

Uppgörelsen, JCPOA, slöts efter att världen under flera år fruktat att Iran höll på att utveckla kärnvapen.

Enligt avtalet — som slöts i utbyte mot sanktionslättnader för Teheran — får inte Iran anrika uran till 20 procent eller mer. I väst anses så pass höganrikat uran vara ett steg på vägen till en fungerande kärnladdning. Dessutom öppnar Iran dörrarna till sina kärnteknikanläggningar för FN-inspektörer. FN:s tidigare sanktioner återupprättas inom 65 dagar om avtalet bryts.

USA:s president måste försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att det ska fortsätta att gälla. Donald Trump har sagt till europeiska länder att de måste ”fixa de fruktansvärda bristerna i Iranavtalet”. Annars kommer USA vägra att förlänga sanktionslättnaderna som Iran får i utbyte, vilket äventyrar hela avtalet.

Källa: Reuters, AFP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV