← Till Tidningen Global
Radar

Ljummet engagemang i farsartat Egyptenval

Nariman El-Mofty/AP/TT | Valreklam för den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi, sedd genom fönstret från ett kontor i Kairo.

Utan trovärdiga utmanare går den sittande presidenten Abd al-Fattah al-Sisi som väntat segrande ur valet i Egypten. Men knappt 40 procent av de röstberättigade tog sig till vallokalerna – trots både piskor och morötter för att öka engagemanget.

Egypten 2018-03-29 Den tidigare armégeneralen Abd al-Fattah al-Sisi har inte ens bemödat sig om att ta fram ett valmanifest. Genom att tysta oppositionen, hota medierna och i sista minuten skaka fram en obskyr utmanare, Moussa Mostafa Moussa, stod det redan från början klart att han skulle väljas om för fyra nya år som president.

Givet förutsättningarna är valdeltagandet mer intressant än själva resultatet. Bedömare väntade sig ingen större uppslutning, på grund av växande apati och missnöje hos folket. Och enligt det preliminära resultatet gick bara omkring 23 miljoner av 60 miljoner registrerade väljare för att rösta under tredagarsvalet som avslutades i onsdags, rapporterar statligt kontrollerade medier. 92 procent uppges ha röstat på Abd al-Fattah al-Sisi.

Morot och piska

– Det finns egentligen bara två anledningar för egyptier att ta sig till vallokalerna. Antingen stödjer de verkligen al-Sisi och vill visa det, trots att det egentligen inte behövs, sade Michele Dunne, chef för Mellanösternprogrammet vid tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace, till TT innan valet.

– Men dessutom har regeringen tidigare använt sig av hot om folk inte går och röstar eller så försöker de locka med mat i utbyte mot deltagande.

När Abd al-Fattah al-Sisi valdes till president 2014 fick han nästan 97 procent av rösterna. Valdeltagandet låg då på blygsamma 47 procent – en andel som myndigheterna hoppades få upp i årets val för att signalera att al-Sisi har ett starkt mandat att styra landet.

Ris och socker

Och internationella medier på plats i Egypten rapporterar om välkända knep för att locka ut väljarna. Utsända från nyhetsbyrån Reuters har bevittnat hur myndigheter, parlamentsledamöter, företag och privatpersoner betalat mellan 50 och 100 egyptiska pund (omkring 35–40 kronor) i utbyte mot en röst. Andra väljare berättar om hur de har lovats ris, olja och socker och ett nöjesfält i Kairo erbjöd rabatt till den som kan visa upp att den har deltagit i valet.

I Marsa Matrouh har en grupp affärsmän dessutom lovat att skicka 500 väljare på en pilgrimsresa till Mecka, enligt The New York Times som också rapporterar om att statliga medier varnat för att soffliggare kan straffas med böter på upp till motsvarande 230 kronor – ett hot som sällan har gjorts verklighet av vid tidigare val.

Fakta: Krisande ekonomi

2011 avgick envåldshärskaren Hosni Mubarak efter folkliga protester och ersattes tillfälligt av en militärjunta. I valet 2012 valdes Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi till president. Han avsattes av militären i juni 2013, efter omfattande protester mot hans styre.

I juni 2014 valdes arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi till president med 96,9 procent av rösterna. Han lovade säkerhet och ekonomisk stabilitet – något som var mycket efterfrågat av egyptierna eftersom ekonomin bromsat in på grund av oroligheterna som inleddes 2011. Det försämrade säkerhetsläget gjorde det svårt att locka utländska investerare och turister till landet.

För att få ett lån på 12 miljarder dollar från Internationella valutafonden var al-Sisi 2016 tvungen att lansera ett reformpaket med en rad impopulära åtstramningsåtgärder, som har väckt folkligt missnöje.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV