← Till Tidningen Global
Radar

Evakuering från rebellfästet Douma

Danny Makki/AP/TT | Krigsförstörelse i Harasta i östra Ghouta.

En länge väntad evakuering från Douma i östra Ghouta i Syrien har börjat, uppger både regeringskontrollerade medier och det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet.

Syrien 2018-04-01 Douma är det sista rebellfästet i området utanför huvudstaden Damaskus som varit belägrat i många år. Ett avtal om evakuering ska nu ha slutits och omfatta anhängare till sunniextrema Jaish al-Islam, som ska vara på väg till en rebellkontrollerad del av Aleppoprovinsen.

Enligt ett mediebolag som styrs av den regimtrogna libanesiska Hizbollahrörelsen kommer rebellerna att köras till staden Jarablus i norra Syrien vid gränsen till Turkiet. Enligt samma källa kommer ett lokalt råd som godkänts av den syriska regimen att sköta styret av Douma framöver – om avtalet inte bryts.

Statlig syrisk tv uppger att väpnade motståndare kan lämna staden eller stanna kvar, avväpnas och sluta fred.

Det finns två större rebellgrupper i Dhouma, och förhandlingar om evakuering har pågått en tid. Uppgifterna har gått isär både om vart evakueringen skulle ske och ifall den gäller motståndsmän, deras anhöriga eller civila. Statliga medier rapporterade tidigare på söndagen att en annan väpnad grupp, Faylaq al-Rahman, börjat lämna staden i riktning mot Idlibprovinsen i nordväst.

Fakta: Konflikt sedan 2011

I mars 2011 inleddes demonstrationer för demokrati i Syrien. President Bashar al-Assad svarade med dödligt våld och med tiden utvecklades konflikten till ett blodigt inbördeskrig. Under årens lopp har många olika aktörer blandat sig i kriget, motiverade av sina egenintressen. När Ryssland gick in militärt i Syrien 2015 vände det kriget till Bashar al-Assads fördel.

Sedan kriget bröt ut har miljontals människor tvingats lämna sina hem. Många har måst fly mer än en gång och över 340 000 människor har dödats. Otaliga försök att sätta stopp för konflikten har misslyckats.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV