← Till Tidningen Global
Radar

Åtalas för utnyttjande av tiggare

Foto: Emil Langvad/TT | Två män från Rumänien lockades till Malmö för att tigga, men fick sedan inte behålla någonting alls av de pengar de fick ihop
Foto: Emil Langvad/TT | Två män från Rumänien lockades till Malmö för att tigga, men fick sedan inte behålla någonting alls av de pengar de fick ihop. Nu åtalas en man för människohandel.

Sverige 2018-03-29 En rumänsk man åtalas för att i början av februari ha lockat två landsmän till Malmö för att tigga utanför affärer. Han ska sedan ha lagt beslag på alla ihoptiggda pengar och hotat brottsoffren med att de skulle misshandlas och dödas om de inte fick ihop tillräckligt, eller försökte gömma undan pengar för honom.

Enligt åklagaren gav den åtalade falska förespeglingar om villkoren för tiggeriverksamheten. Han såg till att de två männen transporterades med bil till Malmö och inkvarterade dem på ett härbärge. Åklagaren anser att han utnyttjat de båda männens utsatta situation – de kan inte svenska och ingenting om Malmö och det svenska samhället. De har dessutom helt saknat pengar och stått i skuld till den åtalade.

Mannen åtalas för människohandel och åklagaren begär också att han ska utvisas och förbjudas att återvända till Sverige de kommande tio åren.