Radar · Nyheter

Radioaktiv jod i norsk luft efter rysk olycka

I Svanhovd i norra Norge har mycket små halter av radioaktiv jod upptäckts.

Norges strålskyddsmyndighet DSA analyserar mycket små mängder av radioaktiv jod som fångats in i luften norra Norge. Fynden gjordes dagarna efter en dödlig explosion vid en testanläggning i ryska Archangelsk.

Fem personer omkom i olyckan. Samtliga var anställda på det statliga kärnkraftsorganet Rosatom, som uppgav att testet involverade radioaktiva isotoper.

Olyckan inträffade den 8 augusti och proven samlades in i Svanhovd på gränsen till Ryssland dagarna efter, mellan 9 och 12 augusti.

”För tillfället är det inte möjligt att slå fast om jod-upptäckten är kopplad till olyckan i Archangelsk förra veckan. DSA fortsätter med mer omfattande prover och analyser”, säger DSA.

Strålningsnivåerna i grannstaden Severodvinsk steg kraftigt efter explosionen förra veckan och enligt Rysslands statliga väderinstitut Rosgidromet registrerades nivåer upp till 16 gånger det normala.

I Sverige har ingen strålning över det normala uppmätts, varken vid Forsmarks kärnkraftverk eller vid Strålsäkerhetsmyndighetens mätstationer – varav en finns i Umeå.

I Svanhovd i norra Norge har mycket små halter av radioaktiv jod upptäckts. Olyckan inträffade på en havsplattform utanför en militär testanläggning intill staden Archangelsk.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV