Radar · Nyheter

Italiens nya lag om dyra böter fördöms av FN

Italiens inrikesminister Matteo Salvini i Rom.

FN fördömer Italiens nya lag som innebär böter på upp emot 11 miljoner svenska kronor för de som utan tillstånd styr in på italienska vatten. Framförallt frivilligorganisationer som räddar livet på flyktingar och migranter kommer drabbas.

Syre rapporterade igår om den nya lagen och läget på Medelhavet. FN:s flyktingorgan UNHCR reagerade under måndagen starkt på högerpopulistiska inrikesminister Matteo Salvinis senaste extrema utspel.

Charlie Yaxley, UNHCR:s talesperson, sa på en pressträff i Geneve att:

– UNHCR upprepar sin oro över att införa ekonomiska påföljder eller andra straff för kaptener och besättningar som kan avskräcka eller hindra de sjöräddningsaktiviteter som privata fartyg utför vid en tidpunkt då europeiska stater till stor del har dragit sig ur räddningsinsatser i centrala Medelhavet. Icke-statliga organisationer spelar en ovärderlig roll när det gäller att rädda livet på flyktingar och migranter som ger sig ut på den farliga resan över havet till Europa. Det engagemang och den medmänsklighet som motiverar deras aktiviteter bör inte kriminaliseras eller stigmatiseras, sa Charlie Yaxley till pressen i Geneve.

Under den nya lagen kommer dyra böter på 1.000.000 euro, eller 11 miljoner kronor, kunna dömas ut till de som utan tillstånd tar sig in på italienska vatten. Bötern kommer efter ett år av åtstramningar. Redan förra året, precis efter att Salvini tillträdde på posten som inrikesminister, beslutade han sig för att ”stänga portarna”. I själva verket anländer fortfarande små båtar varje dag, men de väcker sällan medial uppmärksamhet.

Enligt internationell sjölag ska de som räddas till havs alltid föras till en säker hamn. Enligt UNHCR, Läkare utan gränser och många andra räknas inte Libyen som det. EU har sedan 2015 ökat sitt samarbete med flera afrikanska länder och nordafrikanska länder, däribland Marocko och Libyen. Valletta-fonden (EU Emergency Trust Fund for Africa) har förenklat samarbetet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV