Stina Oscarsons dramatisering av den pacifistiska skriften Ned med vapnen! har spelats på Stadsteatern i Stockholm under hösten och fått lysande recensioner. Nu gör den ett gästspel i Göteborg.
År 1889 slog den tyska författarinnan och fredsaktivisten Berha von Suttners roman Ned med vapnen! ner som en bomb, för att använda en klassisk krigsmetafor. Hennes kritik av militarismen och den växande nationalismen gjorde boken kontroversiell men den blev ändå en stor försäljningssuccé och översattes till många språk. Ännu 44 år senare ansågs den fortfarande så farlig att nazisterna brände den på bokbål. Men vad har hänt sedan dess, hur många känner till Bertha von Suttner i dag?
Inte många, tror Stina Oscarson. Själv hade hon heller inte läst boken, inte förrän hon skulle skriva om kvinnorna i fredsrörelsen och märkte att väldigt många nämnde just Bertha von Suttners Ned med vapnen!.
– Jag läste den och blev tagen både av kärlekshistorien men också av Marthas utveckling (berättaren och huvudpersonen i romanen reds. anm.). Hon kom från en bakgrund där militär var det finaste man kunde bli. Jag tycker hennes resa från detta till att ifrågasätta krig och nationalism var väldigt fascinerande.
Att inte fler känner till boken tror Stina Oscarson delvis beror på att kvinnors verk ofta har raderats bort ur historien, men också på det pacifistiska temat i boken.
– Vi läser På västfronten intet nytt till exempel, men inte de verk som handlar om fred, säger hon.
Stina Oscarson var tidigare krönikör för Syre, och en del av bakgrunden till att hon bestämde sig för att sätta upp pjäsen är faktiskt en episod som hon har skildrat i en krönika. Den handlar om att hon fick syn på boken i ett skyltfönster till en klädaffär och först trodde att det var ett pacifistiskt statement.
Men det visade sig att boken bara var en dekoration och enligt ägarinnan skulle det vara olyckligt om den tolkades som någonting annat. Att en boks kraft kan reduceras till att bara vara dekorativ fick Stina att känna att hon måste sprida innehållet till en ny publik. Detta sammanföll också med att hon hade ett samtal med Robert Fux som gör rollen som Martha och som är den enda skådespelaren på scenen i Stina Oscarsons dramatisering.
– Robert ringde mig och var upprörd över svensk vapenexport. Vi har samarbetat mycket tidigare och det slog mig att det skulle bli en intressant twist om en manlig skådespelare skulle gestalta Martha.
Stina Oscarson har varit noga med att behålla språket och den tidstypiska känslan i von Suttners bok, även om hon har slängt in en del moderna referenser som till exempel ”Om kriget eller krisen kommer”-broschyren.
Även om boken är skriven i en helt annan tid ser hon många paralleller till dagens politiska klimat.
– Argumenten för upprustning och krig har sett likadana ut genom historien och de går oftast ut på att vi blir tryggare av vapen. Jag har just läst igenom utredningen om Sverige ska ratificiera kärnvapenförbudet och där återkommer den här tanken igen.
– Om vi tror på den tankefiguren så leder det såklart till att vi inte borde ratificiera nedrustningsavtalet eftersom vi tror att kärnvapen behövs för att vi ska kunna känna oss trygga.
Hur tror du att Ned med vapnen! hade tagits emot om den hade kommit ut i dag?
– Jag tror inte att den hade givits ut. Och om den hade gjort det hade den knappast recenserats eftersom de här tankarna inte anses som särskilt intressanta i dag.
Men det är ändå många som har sett din dramatisering och den har fått fina recensioner.
– Ja och det är jag förstås väldigt glad för. Men jag hade turen att gå till en teaterchef som delar min syn och förstod vad jag ville säga.
I början av året spelades Ned med vapnen! i ett hotellrum under konferensen Folk och försvar i Sälen. Stina Oscarson berättar att det var lite av en dröm att spela den just där.
– Vi fick många starka reaktioner och det var många som såg den där som nog aldrig skulle ha sett den annars. Det händer något speciellt när man befinner sig så nära de rum där de här frågorna avhandlas.
Andra målsättningar är att sätta upp pjäsen i riksdagen, EU-parlamentet och för FN. Eller kanske i ett rum enbart för Margot Wallström och Peter Hultqvist som ett remissvar på utredningen om ratificiering av kärnvapenförbud?
Men första steget nu blir i alla fall att spela den på Stora teatern i Göteborg måndagen den 18 mars. Sedan kommer den återigen att spelas i Stockholm under hösten, denna gång på Årsta Folkets hus teater.
– Frågorna lär knappast vara döda vid det laget, konstaterar Stina Oscarson.
Ned med vapnen!
• Boken Ned med vapnen! skrevs 1889 av Bertha von Suttner som senare, 1905, fick Nobels fredspris.
• Stina Oscarsons dramatisering hade urpremiär den 23 augusti 2018.
• För regin står Nora Nilsson och rollen som Martha spelas av Robert Fux.
• Ned med vapnen! gör ett gästspel på Stora teatern i Göteborg måndagen den 18 mars klockan 19.