Radar · Nyheter

Djurrättsgrupper anmäler SVT och GP

Efter SVT:s inslag den 7 februari, om att anställda på Djurens rätt är dömda för brott, anmäler organisationen nu SVT till Granskningsnämnden. Enligt Djurens rätt framgick det varken att brotten var civil olydnads-aktioner eller att de utfördes för 15 år sedan.

– Det som hittades i SVT:s granskning har förstorats och vinklats oproportionerligt och därför vill vi nu pröva fallet, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Men SVT påpekar att det i inslagen framkom att brotten begicks för länge sedan.

– Exakt datering framförs inte i ord, men bilden visar att reportern tar sig in på länkar från tidigt 2000-tal. Efter granskningen ändrade Djurens rätt sina riktlinjer och konstaterar därmed själva att det vi uppmärksammade är problematiskt, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Riksnyheter.

Djurrättsalliansen, som i GP fick ta ansvar för att volontärer på Vegomässan ska ha skrivit hotfulla kommentarer på Facebook, anmäler tidningen till Pressombudsmannen.

– Det är orimligt, orättvist och felaktigt att vi får stå till svars för handlingar som vi öppet tar avstånd ifrån, säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV