Radar · Nyheter

Djurrättsgrupper anmäler SVT och GP

Efter SVT:s inslag den 7 februari, om att anställda på Djurens rätt är dömda för brott, anmäler organisationen nu SVT till Granskningsnämnden. Enligt Djurens rätt framgick det varken att brotten var civil olydnads-aktioner eller att de utfördes för 15 år sedan.

– Det som hittades i SVT:s granskning har förstorats och vinklats oproportionerligt och därför vill vi nu pröva fallet, säger Moa Richter Hagert på Djurens rätt.

Men SVT påpekar att det i inslagen framkom att brotten begicks för länge sedan.

– Exakt datering framförs inte i ord, men bilden visar att reportern tar sig in på länkar från tidigt 2000-tal. Efter granskningen ändrade Djurens rätt sina riktlinjer och konstaterar därmed själva att det vi uppmärksammade är problematiskt, säger Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för SVT Riksnyheter.

Djurrättsalliansen, som i GP fick ta ansvar för att volontärer på Vegomässan ska ha skrivit hotfulla kommentarer på Facebook, anmäler tidningen till Pressombudsmannen.

– Det är orimligt, orättvist och felaktigt att vi får stå till svars för handlingar som vi öppet tar avstånd ifrån, säger Daniel Rolke på Djurrättsalliansen.