Efter att ha lämnat Miljöpartiet uppger Carl Schlyter och Valter Mutt att de mötts av stort intresse från hundratals personer runt om i landet som vill delta i ett nytt projekt. Men vad intresset ska mynna ut i är fortsatt inte klart.
Tidigare EU-parlamentarikern och ordföranden i EU-nämnden Carl Schlyter menar att det är oklart vad som blir nästa steg för honom.
– Ja, det är svårt att säga, faktiskt. Det enda jag kan säga helt säkert är att det finns ett stort engagemang hos folk som vill ha något att tro på. De längtar efter en rörelse, organisation eller ett parti, där det känns meningsfullt att engagera sig och som inte är toppstyrt och som inte alltid väljer det näst sämsta alternativa, säger han till Syre.
Har intresset som du möts av ännu blommat ut i något organiserat forum?
– Nej, det är tusen blommor som blommar just nu.
Enligt flera källor, bland annat uttalanden från tidigare språkröret Birger Schlaug till SvD, pågår det en utbrytning från Miljöpartiet. Andra källor uppger att det pågår ett arbete med att försöka få ihop en lista med tillräckligt tunga namn för att bilda ett parti inför EU-valet den 26 maj.
Carl Schlyter menar att tidsramen är smal.
– Det är extremt kort om tid till det. Jag har ärligt talat inte ännu hunnit tänka på det.
Valter Mutt, tidigare utrikespolitisk talesperson i partiet, berättar för Syre att många av dem som hör av sig till honom efterfrågar en bredare rörelse.
– Det finns de som förespråkar en bred klimatrörelse och en rörelse för landsbygden. De säger att det först behövs något som ”Los indignados” i Spanien, som sedan eventuellt kan utvecklas till ett parti som det gjorde där i Podemos.
Han vill dock inte själv leda detta projekt.
Vad tycker du i frågan om vad som behövs?
– Nu försöker du få mig att säga mer än vad jag vill säga i dagsläget, säger Valter Mutt.
Han markerar att det inte skulle vara ett nytt Miljöparti som skulle vara aktuellt för hans del.
– Vi är inte ute efter att starta MP 2.0. Om jag skulle engagera mig i ett nytt projekt så skulle det i så fall vara bredare. Det (projektet) skulle också behöva besvikna vänstersossar, personer från hyresgäströrelsen och landsbygdsintressen som känner sig övergivna.
Tidigare miljöpolitiska talespersonen Stina Bergström, som förlorade sin riksdagsplats i höstas, respekterar de tidigare kollegernas val, men tycker att frågorna fortsatt kan drivas inom partiet.
– Jag delar mycket av de politiska värderingarna med Carl, Annika och Valter. Men för mig har det alltid varit klart att jag vill jobba för de sakerna i MP och jag är väldigt övertygad om att det behövs. MP är, och har alltid varit, ett parti med högt i tak, säger Stina Bergström, som nu arbetar som politisk sekreterare i Uppsala.
Syre har även sökt Annika Lillemets som också meddelade att hon lämnade partiet förra veckan, utan att nå fram till henne innan publicering. Läs även de tre tidigare miljöpartisternas debattartikel i detta nummer.