Fredagstacos med sojafärs, bönor och salsa har du kanske testat, men varför inte variera med en raw food-version? Mixade nötter kan bli en trevlig färs att servera i fräscha romansalladsblad. En härligt kletig tacoskväll, precis som vanligt.
Färs
• 3 dl blötlagda nötter, t ex hälften valnöt och hälften pistage
• 1 morot
• 2 tsk japansk sojasås
• 1/2 påse tacokrydda
• 1/2 lime
• 1 kruka färsk koriander
Dipp
• 2 dl blötlagda makadamnötter
• 2 msk äppelcidervinäger
• 2 msk olivolja
• 1 tsk dill
• 1 tsk oregano
• 1 tsk basilika
• 2 tsk chipotlepasta
• 1/2 lime
• salt
Till servering
• romansalladsblad som tacoskal
• tomat, gurka, paprika, lök och dina andra favoritgrönsaker
• guacamole
Mixa nötterna och moroten till en finfördelad färs. Blanda färsen med sojasås, tacokrydda, pressad lime och koriander. Låt stå och vila till sig i minst 30 minuter före servering.
Mixa dippingredienserna till en krämig dipp. Tillsätt eventuellt mer olja beroende på önskad konsistens. Smaka av med resten av limen och lite salt.
Tips: Färsen kan varieras med olika sorters nötter eller med hälften mandel.
Även dippen kan göras på din favoritnöt, till exempel cashewnöt.