Startsida - Nyheter

Zoom

Hållbarhet allt hetare på årets bokmässa

Johanna Stål | Svante och Greta Thunberg besökte mässan för att prata om boken Scener ur hjärtat.

Dystopiska framtidsscenarier, kvinnliga aktivister och konsten att ta ansvar. Årets bokmässa innehöll en hel del seminarier på hållbarhetstemat, dessutom med en allt starkare röst mot rasism.

Bokmässan i Göteborg är tillbaka. Förra årets rabalder i samband med att högerextrema tidningen Nya tider fick ställa ut, ledde till att många besökare, utställare och föreläsare meddelade att de inte skulle komma. I år ökade antalet besökare med cirka 8 000 personer jämfört med 2017, men sett till utställare, ackrediterad media och seminarieprogram så var det snarare en minskning.

Detta året lyste dock rasistiska organisationer med sin frånvaro såväl inne på mässan som utanför. Den alternativa bokmässan på Heden, där tidigare portade Nya tider var en av huvudsponsorerna, ställdes in av Göteborgs stad med hänvisning till att man prioriterar föreningslivet, det vill säga träningar och matcher, på Heden framför privata aktörer och evenemang.

Den kompletterande mässan Scener & samtal, som arrangeras av Göteborgs litteraturhus, gick dock av stapeln precis som förra året på Världskulturmuseet.

Dystopiska framtidsböcker

Ett tydligt tema på hållbarhetsområdet i år är dystopier. Flera nya dystopier har getts ut under senaste tiden och under hösten 2018 fortsätter trenden. Philip Teir, författare till boken Så upphör världen och Lyra Koli, författare till Allting växter, samtalade om klimatångest och sina böcker, vilka båda är skildringar av en dyster framtid. Mats Söderlunds trilogi Ättlingarna kallas för preapokalyptiska ungdomsromaner och utspelar sig i en nära framtid, precis som Mats Strandbergs dystopiska ungdomsroman Slutet, som handlar om att veta exakt när jorden går under, hur länge man har kvar att leva och vad som händer då.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/Svd/TT | Stefan Einhorn talade om ansvar på årets bokmässa.

Ansvar i litteratur

Ett annat område som lyftes vid många seminarier var frågan om ansvar och att göra skillnad. Stefan Einhorns nya bok Konsten att göra skillnad, handlar om det ansvar vi har att göra världen till en bättre plats.

– Det spelar ingen roll om vi botar all cancer eller lär oss hur en cell fungerar in i minsta detalj, om mänskligheten går under, säger han under ett samtal med läkaren Christian Unge, vars bok Har jag en dålig dag kanske någon dör, handlar om att även läkare är människor som kan göra misstag.

Under helgen var ett flertal programpunkter på temat klimat, konsumtion och ansvar. Det handlade om konsumtion när konsumtionsantropologen Katharina Graffman pratade utifrån sin bok Vi är vad vi köper, och om statens ansvar när företrädare för tankesmedjan Timbro, organisationen Naturskyddsföreningen, den liberala debattören Mattias Svensson och författaren Therese Uddenfeldt pratade om var ansvaret för klimatarbetet ligger.

Greta Thunberg en lysande stjärna

Ett flertal starka kvinnor besökte mässan i år. Dels afghanska Fatemeh Khavari, en gång flykting från Afghanistan och nu författare till boken Jag stannar till slutet samt initiativtagare till föreningen Ung i Sverige.

Även skolstrejkande Greta Thunberg besökte mässan tillsammans med sin pappa Svante Thunberg.

– Jag var katalysatorn för boken, säger Greta, i ett samtal om hennes föräldrar Svante och Malena Ernmans bok Scener ur hjärtat på lördagen.

Greta har blivit symbolen för de unga som ska städa upp efter de vuxna som förstört klimatet. Hon tycker att det är orättvist och att de vuxna bör hjälpa till. Därför skolstrejkar hon varje fredag fram till dess att Sverige lever upp till Paris klimatavtal.

– Jag har fått ett syfte, något att kämpa för, säger hon om vad skolstrejkerna har inneburit för henne.

Respekt i fokus

Temat för årets mässa var Respekt och Forum för levande historia var huvudpartner.

– Det är vår övertygelse att vi behöver mer av respektfulla och kunskapsbaserade samtal om rasism. Det är väldigt roligt att bokmässans besökare visat att de håller med. När vi summerar vår närvaro kan vi konstatera att vi har hållit 40 fullsatta programpunkter i vår monter och samtalat med mängder av människor. Det visar att det finns en stor efterfrågan på att få inspiration, kunskap och verktyg för att motverka rasism, säger Ingrid Lomfors, överintendent på Forum för levande historia, i ett pressmeddelande.

Nästa års mässa har teman Jämställdhet, Sydkorea och Med(ie)vetenhet. Mässan går av stapeln den 26–29 september 2019.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV