
Nu har pälsdjursuppfödningen i Sverige upphört. De sista minkfarmerna har avvecklats för att få avvecklingsstöd. Som mest ska 21 miljoner kronor betalas ut.
Den 30 juni var sista dagen att dra tillbaka tillstånden för minkuppfödning för att kunna få ersättning för en avveckling. Jordbruksverket har fått in totalt 27 ansökningar, fler än förväntat, och godkänt 19 av dem. Regeringen har avsatt totalt 180 miljoner kronor i avvecklingsstöd och uppfödare får från en miljon till 21 miljoner kronor.
Petra Jarlros, enhetschef på landsbygdsstödsenheten på Jordbruksverket, har berättat för Syre att några in i det sista var tveksamma till om de skulle avveckla, eftersom de skulle få mindre pengar än beräknat. Beloppet på 180 miljoner kronor räckte nämligen inte till maxersättningen på 3 500 kronor för varje avelshona utan sänktes till 2 900 kronor.
Länsstyrelsen Blekinge har meddelat Syre att två verksamheters tillstånd drogs tillbaka de sista dagarna av tidsfristen. Totalt sex verksamheters tillstånd i Blekinge län återkallades i år. På andra håll i landet har minkfarmerna lagts ner tidigare.
”Tomma på djur”
Jörgen Martinsson, vd på branschföretaget Svensk mink, meddelar nu Syre att alla verksamheter har avvecklats.
– Alla minkuppfödare i Sverige har nu minkgårdar tomma på djur, säger han.
Många djurrättsorganisationer och andra har kämpat i decennier för ett slut på pälsdjursuppfödningen. Roger Pettersson, generalsekreterare på svenska World animal protection, har varit delaktig i ”princip allt arbete som har skett på myndighets- och regeringsnivå gällande pälsfrågor” sedan 1980-talet. Han menar att både djurrättsorganisationer och allmänhetens engagemang har spelat en avgörande roll för nedläggningen.
– Det är det här oförtrutna arbetet som har gett resultat, har han sagt till Syre.
Regeringen har tillsatt en utredning om förbud mot pälsdjursuppfödning som redovisas nästa år. Ett möjligt förbud utreds också i EU.
De sista minkfarmerna
Jordbruksverket har fått 27 ansökningar om avvvecklingsstöd. Verksamheten måste ha varit aktiv fram till mars 2023 för att ansökan skulle beviljas.
Blekinge län: 12 ansökningar, 10 beviljade.
Jönköpings län: 3 ansökningar, 2 beviljade.
Hallands län: 1 ansökan, 0 beviljad.
Kalmar län: 1 ansökan, 1 beviljad.
Kronobergs län: 1 ansökan, 1 beviljad.
Västra götalands län: 8 ansökningar, 5 beviljade.
Skåne län: 1 ansökan, 0 beviljad.
Jordbruksverket