
Skyhöga halter av TFA återfinns i bröd, pasta och flingor, enligt en ny studie från Pesticide Action Network Europe (PAN).
– Denna studie är chockerande, men inte oväntad för oss som studerar TFA, säger forskaren Hans Peter Arp i en kommentar.
PFAS-kemikalien Trifluorättiksyra (TFA) är den mest spridda i världen och den som ackumuleras snabbast i vår miljö. Nyligen skapade en studie beställd av PAN Europe braskande rubriker, då man hittat skyhöga nivåer i vin. Tidigare studier har sett hur halten av kemikalien snabbt ökar i vårt grundvatten – och nu kommer ytterligare en studie, som miljöorganisationen PAN beskriver som en varningsklocka. Den här gången rör det sig om bröd, pasta och flingor – där halterna är så höga att det inte kan uteslutas att det kan påverka barns hälsa negativt. Enkom intaget av TFA från flingor från konventionellt odlad spannmål överskrider ett hälsobaserat riktvärde från Nederländerna med 1,5 gånger och med fyra gånger för barn.
– Vi ser att TFA-nivåerna ökar snabbt i ekosystem, människor och djur över hela världen. Därför måste vi nu diskutera hur vi kan hejda denna snabba ökning innan föroreningen korsar planetära gränser och toxiska effekter på sårbara befolkningsgrupper uppstår, säger Hans Peter Arp, professor vid institutionen för kemi vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim i en kommentar.
De viktigaste resultaten
Alla 48 testade produkter var förorenade med TFA, från 13 µg/kg i ekologiskt odlad råg till 420 µg/kg i konventionella smörkakor. Dessa nivåer är cirka 100 till 1 000 gånger högre än de redan höga nivåer av TFA som finns i regnvatten, grundvatten och dricksvatten.
Konventionella produkter var mer än tre gånger så förorenade som ekologiska produkter. Alla 24 testade ekologiska produkter uppvisade dock föroreningsnivåer över 10 µg/kg. Detta understryker den höga rörligheten och utbredda distributionen av TFA i miljön.
Riktlinjerna för hälsa överskreds: Det dagliga tolerabla intaget (TDI) av TFA som fastställts av de nederländska hälsomyndigheterna överskrids med 1,5 gånger av vuxna med genomsnittlig spannmålskonsumtion (endast konventionella produkter) och med så mycket som 4 gånger av små barn.
En brant ökning av TFA-nivåerna: Jämfört med det enda officiella spannmålstestet för TFA som genomfördes för knappt tio år sedan har föroreningarna tredubblats.
PAN-EuropeSpås fortsätta att öka
Produkterna är inköpta i Österrike och PFAS-kemikalien antas komma från bekämpningsmedel. Men också från f-gaser som används som köldmedium inom alltifrån luftkonditionering till värmepumpar. I ett förord till rapporten skriver Hans Peter Arp att forskarsamhället ännu inte vet hur mycket TFA vi får i oss från olika källor. Men enligt det nuvarande kunskapsläget lutar det mot att frukt, grönsaker och spannmål är de främsta källorna.
”Det finns inte mycket som jordbrukare kan göra på egen hand för att minska TFA i sina produkter och inte heller vi i vår kost. Så länge som utsläppen av TFA ökar, kommer koncentrationen i framtida skördar och framtida generationer att öka. Den enda verkliga lösningen för att undvika det globala hotet som TFA-ackumulering innebär är att begränsa syntetiska ämnen som leder till TFA-ackumulering”, skriver professorn.
Den 26 maj publicerade Europeiska kemikaliemyndigheten (ECHA) ett förslag om att klassificera TFA som ”reproduktionstoxiskt, kategori 1B”. Samtidigt granskar Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten (EFSA) de toxikologiska referensvärdena för TFA. Dess slutsatser förväntas i februari 2026.