TFA är det mest spridda PFAS-ämnet i vår miljö. EU-kommissionen vill nu minska tillflödet från en av spridningsvägarna, genom att inte förnya godkännandet av två bekämpningsmedel. I dag ska förslaget diskuteras av EU:s medlemsländer.
Trifluorättiksyra (TFA) har seglat upp som ett nytt hot från den ökända PFAS-familjen, kända som så kallade evighetskemikalier. Det då de aldrig försvinner. Men TFA ackumuleras inte i våra kroppar likt de nu förbjudna PFOA och PFOS, däremot ökar halterna i miljön och de sprids globalt.
– Så länge något inte bryts ned så kommer koncentrationen i miljön att öka och vid en viss koncentration så kommer det vara skadligt. Och när man väl upptäcker det, då kan det vara svårt att åtgärda, har forskaren Maria Björnsdotter, tidigare sagt till Syre, i samband med att hon färdigställt sin avhandling, som kvantifierat hur mycket TFA som sprids över Vättern från köldmedier som används i bland annat kylskåp och värmepumpar.
Det var en betydande tillförsel – långt över 100 kilo varje år. I somras presenterade också Sveriges geologiska undersökning den första undersökningen av hur PFAS förekommer i mark och grundvatten på platser bortom kända lokala föroreningskällor (så som flygplatser). PFAS-ämnet TFA hittades överallt meddelade SGU. Halterna var också höga, omkring 100 till 1 000 gånger högre än övriga detekterade PFAS-ämnen.
– Sett till kunskapsläget i stort var en bred spridning att vänta då det finns flera internationella och några svenska studier som pekar i den här riktningen. Likväl är det ett oväntat tydligt och nedslående utfall utifrån vad oss veterligen är den mest omfattande undersökningen av förekomst av TFA i svensk natur. TFA verkar finnas i grundvatten över precis hela landet, berättade Maria Åkesson, statsgeolog på SGU.
Två föreslås inte få nytt godkännande
Nu vill EU-kommissionen minska tillflödet från en av spridningsvägarna, genom att föreslå att två bekämpningsmedel som bryts ned till TFA inte ska få förnyat tillstånd, flufenacet and flutolanil.
– Sverige har varit stödjande för kommissionens förslag att man tar bort dem. Det är ju väldigt besvärliga ämnen, säger Monica Törnlund, handläggare på regeringskansliet.
Förslaget ska diskuteras av representanter från EU:s medlemsländer under dagen. Men ett formellt beslut kan tidigast tas under 2025, i samband med ett uppföljande möte. Nyligen föreslog också EU-kommissionen att ett annat ämne inte skulle få godkänt, tritosulfuron. Då drog företaget istället tillbaka sin ansökan.
– Då var vi inte riktigt nöjda med hur själva beslutstexten skrevs, vi ville att man väldigt tydligt skulle ange problematiken kring TFA, säger Monica Törnlund.
Köldmedier största källan till TFA
Det är endast ett av ämnena, Flufenacet, som är godkänt att användas i en produkt i Sverige. I fjol användes 1,2 ton av ämnet, enligt Kemikaliinspektionen. Men totalt spreds 60 ton PFAS-ämnen utav dem 19 som är godkända att användas i bekämpningsmedel i Sverige. Samtidigt pågår det i EU en process om att förbjuda PFAS-ämnen som grupp inom hela EU. Men i ett första förslag, som svenska Kemikaliemyndigheten bidragit till, ingår inte PFAS-ämnen som används i bekämpningsmedel. Istället ska de hanteras, så som flufenacet and flutolanil, inom ramen för EU:s växtskyddslagstiftning.
– Det hanteras bäst där, säger Jenny Ivarsson, strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen, som menar att förslaget redan är väldigt omfattande.
Inget riktvärde i Sverige
Den största källan till TFA i miljön är annars fluorerade gaser, som används som köldmedium i värmepumpar och kylskåp. Men i ett reviderat förslag som nu arbetas fram efter att synpunkter inkommit, finns flera undantag för de så kallade ”f-gaserna”, enligt Jenny Ivarsson.
– Jag kan inte säga hur det landar men det handlar om att väga nytta, kostnad och risk mot varandra, säger hon.
Flera länder har satt upp riktvärden för hur höga halter av TFA det får finnas i dricksvatten. Men inte Sverige. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) arbetar nu med att riskbedöma PFAS-ämnet. En bedömning Livsmedelsverket inväntar, innan det kan bli aktuellt med riktlinjer för TFA också i Sverige, uppger myndigheten för Syre.
Ett globalt problem
TFA är ett ultrakort PFAS-ämne och kan uppstå när andra PFAS-ämnen sönderdelas. Det sprids över världen via luftströmmar och regnar ned över vattentäckter så som Vättern. Det har också visat sig att den kemikalie, (HFC), som först ersatte freoner (som skadade ozonhålet) i kylskåp, visat sig vara en extremt potent växthusgas. Därför ersätts den nu med ett ämne (HFO) som påverkar klimatet mindre men som bryts ner i desto fler TFA-molekyler.
Örebro universitet