
Även om riksdagen sagt ja till ett förslag om förbud mot bottentrålning i marina skyddade områden, kan det dröja till nästa år innan det blir verklighet.
– Det är många som trott att det skulle börja gälla i sommar, säger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
Den 27 mars röstade riksdagen ja till regeringens förslag som innebär att det blir möjligt att förbjuda bottentrålning i marina skyddade områden. Lagändringen, som innebär att utgångspunkten ska vara att fiskemetoden ska vara förbjuden, börjar gälla den 1 juni 2025. Men det innebär inte att den bottentrålning som pågår i vissa marina skyddade områdena förbjuds då. Regeringen måste först fatta beslut om när förbudet ska träda i kraft och hur eventuella undantag ska kunna göras, uppger Martin Rydgren, utredare på Havs- och vattenmyndigheten.
– När vi utredde frågan så skrev vi att det kunde ta 18 månader, det var den bedömning vi gjorde då, säger han.
Regleringen skulle i så fall kunna bli klar nästa höst. Förbudet ska gälla där endast svenska fiskefartyg har rätt att fiska, vilket utgörs av området innanför fyra nautiska mil från baslinjen inom Sveriges sjöterritorium (tre nautiska mil från kustlinjen i Kattegatt). Regeringen har i underlag som Syre tagit del av uppgett att det främst är trålningen av räka i Kosterfjorden och Gullmarsfjorden, samt fisket efter siklöja i Kalix yttre skärgård och Bergöfjärden i Bottenviken som kommer att påverkas. Men att konsekvenserna för enskilda yrkesfiskare ”beror på hur det utvidgade bemyndigandet används, det vill säga i vilka områden ett förbud införs och vilka undantag som görs från förbudet”.