
Munkekonomi är ett sätt att flytta målet från en linjär ekonomi till ett samhälle som ”frodas inom de ekologiska gränserna”. Nu prisas Tomelilla kommun för sin satsning på modellen.
– Att så ett frö kan i sig vara en kraftfull handling, säger Søren Nielsen, jurymedlem för priset ”Tänk om”, som delas ut av en grupp klimatengarade arkitekter.
Som en kommentar till de pris som tilldelas arkitekter i samband Arkitekturgalan varje år, delas ett alternativt pris ut, lite vid sidan av. Det är Tänk om priset som uppmanar till systemskifte och tilldelas projekt som har potential att driva omställning inom arkitekturens område. I samband med en ceremoni i Stockholm idag tilldelades priset Tomelilla kommun, för sitt arbete med att integrera munkmodellen i kommunens arbete, som ett sätt att integrera Agenda 2030 i planering och uppföljning.
– Tomelilla kommun visar mod genom att använda Munkmodellen som ett verktyg för verklig förändring. Det är inte enbart resultatet som räknas, utan viljan att tänka nytt och inspirera andra. Att så ett frö kan i sig vara en kraftfull handling, säger Søren Nielsen, jurymedlem för Tänk om priset 2025, i en kommentar.
Bakom Tänk-om priset står Architects Climate Network, ett ideellt nätverk av aktiva inom byggd miljö, som verkar för att skapa ett hållbart samhällsbyggande inom de planetära gränserna. Läs en intervju med två av initiativtagarna genom att klicka här.
Munkmodellen
Namnet ”munkmodellen” syftar på bakverket med det runda hålet i mitten. Modellen går ut på att inte förbruka mer än vad planeten klarar av, men samtidigt skapa socialt hållbara och trygga samhällen. Den yttre delen av munken illustrerar det maximala som vi människor kan konsumera utan att jordens resurser tar slut. Det inre hålet i munken är å andra sidan det minimum som vi människor behöver för att konflikter ska kunna undvikas – som vatten, mat, boende, vård, utbildning och mänskliga rättigheter. Degen i munken är de reformer som politikerna kan använda sig av för att skapa ett samhälle som är både etiskt och ekologiskt hållbart.
Anna Langseth/Syre