
Sista dagen för att komma med synpunkter på förslaget om indraget beteskrav är i dag. Sen är det upp till regeringen att ta ställning.
I dag, den 1 april, är sista dagen för att komma med synpunkter på förslaget om indraget beteskrav och de andra förslag som presenterades i utredningen om stärkt konkurrenskraft och ett starkt djurskydd. Flera företag, organisationer och myndigheter har lämnat remissvar. Totalt har 126 remissinstanser bjudits in.
Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), Axfood och länsstyrelserna i Halland och Östergötland är några av dem som anser att beteskravet ska finnas kvar, rapporterar lantbrukstidningen ATL. Bland andra Jordägarförbundet och länsstyrelsen i Västra götaland är däremot positiva till indraget krav.
Norrmejerier verkar ha svängt i frågan efter att i höstas ha varit emot borttaget krav till att inte nämna det i alls i remissvaret, skriver ATL. Jordbruksverket överlåter beslutet till regeringen och menar att det skulle kunna vara en fördel för konkurrenskraften, men att det innebär en försämring av djurskyddet.
Till virtuella stängsel säger däremot Jordbruksverket nej, med hänvisning till att det behövs mer forskning. Förslaget om utökad skyddsjakt tillbakavisas av både Naturvårdsverket och Svenska jägareförbundet.
Borttagandet av beteskravet har kritiserats av flera instanser. Förutom ett försämrat djurskydd ser flera risker med att incitamentet för att välja svensk mjölk försvinner. Syftet att stärka konkurrenskraften skulle alltså kunna få motsatt effekt. I förra veckan lämnades en lista med 165 076 namnunderskrifter för att behålla beteskravet över till riksdagen. Men Kristdemokraterna och Moderaterna valde att inte närvara.