![Vättern i solnedgång](https://tidningensyre.se/wp-content/uploads/2025/02/Vattern-933x700.jpg)
Fiskbestånden i Östersjön ligger under biologiskt hållbara gränser, enligt årets Fiskbarometer. I de stora insjöarna ser det dock betydligt ljusare ut.
Varje år presenterar Sveriges lantbruksuniversitet tillstånd och trender för fisk- och skaldjursbestånd i svenska vatten i rapporten Fiskbarometern. När bedömningarna för 2024 nu är klara ser man inga stora förändringar i beståndens status jämfört med året innan. Mest oroande är situationen i Egentliga Östersjön, det vill säga den del av Östersjön som sträcker sig från södra Ålands Hav till de danska sunden.
– Där bedömer vi att bestånden av abborre, gädda och gös inte är inom biologiskt säkra gränser, säger Stefan Larsson, vetenskaplig redaktör för Fiskbarometern och senior miljöanalysspecialist vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua) i en nyhetsartikel på universitets webbplats.
Att arternas status inte är ”inom biologiskt säkra gränser” betyder att situationen för beståndet inte är hållbar och att det behövs åtgärder. Inte heller vad gäller siken är tillståndet godtagbart. Bara i Bottenviken bedöms beståndet nå upp till en biologiskt säker gräns.
Däremot är resultaten mer positiva för de stora sjöarna. Abborre, gädda och gös håller sig inom säkra gränser, även rödingen i Vättern.
– Från att ha legat på rekordlåga nivå i början av 2000-talet har rödingbeståndet, tack vare åtgärder, återhämtat sig och vi ser en positiv utveckling både i storleks- och åldersstruktur, säger Göran Sundblad, forskare vid institutionen för akvatiska resurser (SLU Aqua), i artikeln.