Prenumerera

Logga in

Radar · Djurrätt

Globala köttbolag och djurturism på agendan

Boskap i Amazonas.

Nordea och flera andra svenska storbanker har minskat investeringar i köttbolag med flera hundra miljoner kronor efter World animal protections rapport om dålig djurvälfärd och klimatutsläpp. Det är något av det viktigaste som hänt 2024, menar generalsekreterare Roger Pettersson. 

För ett år sedan såg Roger Pettersson, generalsekreterare på World animal protection Sverige, fram emot avslöjanden som organisationen arbetade med, dels om globala köttföretag, dels om djurturism. Nu är han glad för att investeringarna i köttbolagen har minskat. 

World animal protection är en av organisationerna som har svarat på Syres nyårsenkät om de viktigaste händelserna för djuren.

Hur infriades era förväntningar inför 2024?

– Efter våra avslöjanden om hur de stora globala köttföretagen bidrar till skogsskövling, stora klimatutsläpp och bristande djurvälfärd har de svenska bankerna och AP-fonder minskat sina investeringar i dessa företag med cirka 25 procent. Efter våra avslöjanden så protesterade tusentals bankkunder genom att skicka brev till bankerna, vilket har haft effekt, liksom den dialog med rundabordssamtal som vi anordnat. 

Roger Pettersson tycker också det är bra att arbetet med ett förbud mot pälsdjursuppfödning fortsätter inom EU, efter det framgångsrika medborgarinitiativet Fur free Europe. 

– I Sverige ledde vår dialog med riksdagspartierna till att Tidöpartierna kom överens om att erbjuda pälsdjursfarmarna ekonomisk ersättning för att lägga ner sina farmer. Det kommer leda till att knappt några finns kvar runt årsskiftet och nästa steg är att driva på så att Tidöpartiernas löfte om att se över djurskyddslagen så pälsdjursuppfödningen inte längre blir tillåtet genomförs. Vi har en pågående dialog med dem om hur det ska gå till.

Svenska World animal protections generalsekreterare Roger Pettersson reste till Brasilien 2024. Foto: Tom Svensson/WAP

Däremot är Roger Pettersson bekymrad över att betesrätten för svenska kor ifrågasätts i en statlig utredning.

– World animal protection och andra i ”Jag vill beta”-kampanjen protesterar mot det här förslaget om att försämra kornas välfärd. Vi överlämnade den 17 september över 110 000 namnunderskrifter till regeringen med krav på att betesrätten ska skyddas.

Vad ser ni fram emot 2025?

– Att investeringarna i de globala köttföretagen minskar drastiskt och att vi lyckas få upp behovet av ett proteinskifte och ett nytt livsmedelssystem, som sätter hållbar och hälsosam mat högst på dagordningen, säger Roger Pettersson. 

Han hoppas också att EU-kommissionen äntligen ska presentera ”sina sedan länge utlovade förslag” om den nya djurskyddslagstiftningen och att de ska förbättra situationen för djuren. 

– Givetvis även att beteskravet för mjölkkor ska vara kvar i Sverige. Jag var expert i den utredning där utredaren föreslog att kravet ska tas bort och jag vet ju inifrån hur bristfälligt utredningen har skötts på flera punkter. Vore skandal om djurskyddet nedmonteras enligt utredarens idéer, säger Roger Pettersson.

World animal protection arbetar också vidare med att motverka djurturism och har som mål att några av de största reseföretagen ska bli djurvänliga. 

– Vi har många researrangörer på vår lista som ett resultat av vårt arbete. Men 2025 siktar vi på att få upp ytterligare några av de stora.

 Avslutningsvis säger Roger Pettersson att de ser fram emot att rädda djur.

– Att vi ska fortsätta påverka djurskyddet på global, regional och nationell nivå och samtidigt rädda djur som far illa här och nu genom direkta insatser, där vi ser till att de kommer till ställen där de får leva bra liv.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV