I början av 2025 var det tänkt att Livsmedelsverkets nya kostråd skulle presenteras – men nu sätter regeringen stopp för det och ger myndigheten i uppdrag att se över sina rekommendationer om att äta mindre kött.
I början av nästa år var det tänkt att Livsmedelsverket skulle presentera sina nya kostråd. Men nu sätter regeringen stopp för det – och ger Livsmedelsverket i uppdrag att göra en ny analys, ett så kallat ”ändringsuppdrag”, av råden som gäller rött kött och charkprodukter och en ”fördjupad konsekvensanalys” av det nya kostrådet om kött.
Ett av de nya råden i Livsmedelsverkets förslag är att vi bör äta mindre rött kött från nöt, gris, får och vilt. Mängden rött kött och charkprodukter ska sänkas från 500 till 350 gram per vecka, och det är denna ändring som har fått regeringen att reagera. Man är orolig över hur det kan påverka den svenska köttindustrin, skriver Expressen.
Enligt landsbygdsminister Peter Kullgren finns det ”oklarheter” och därför bör den nya analysen också undersöka effekterna på folkhälsan, klimatet och den biologiska mångfalden, samt jämföra klimatpåverkan mellan svenskt och importerat kött.
– Kostråden är mycket viktiga ur flera olika perspektiv – inte minst när det gäller den långsiktiga livsmedelsförsörjningen och tillgången till näringsrik mat. När det gäller kostråden om rött kött råder det fortfarande oklarheteter kring framför allt effekterna på svensk livsmedelsproduktion så därför får Livsmedelsverket i uppdrag att göra en fördjupad analys kring dem, säger Peter Kullgren i en kommentar.
Livsmedelsverket ska avvakta med att uppdatera kostråden tills den nya analysen redovisas, vilket ska ske senast den 30 april 2025. Regeringen vill även att myndigheten undersöker skillnaden i klimatpåverkan mellan svenskt och importerat kött, enligt ett pressmeddelande på regeringens hemsida.
Livsmedelsverkets förslag till uppdaterade kostråd
- Ät mer fullkorn. Välj andra spannmålsprodukter framför ris.
- Ät minst 500 gram grönsaker, frukt och bär om dagen – gärna mer. Välj en stor andel grova grönsaker som rotfrukter, kål och lök, variera sorterna. (ändrat råd eftersom baljväxter inte längre ingår i mängden).
- Ät baljväxter ofta – gärna varje dag (nytt råd).
- Ät 20–30 gram nötter om dagen. Fröer kan också gärna ingå i kosten.
- Välj rapsolja eller andra Nyckelhålsmärkta matfetter i matlagning och på smörgås.
- Magra, osötade mejeriprodukter, gärna fermenterade som fil och yoghurt, varje dag, eller berikade vegetabiliska alternativ (förtydligat råd).
- Ät högst 350 gram rött kött i veckan, varav endast en liten andel bör vara charkprodukter (ändrat råd).
- Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
- Begränsa konsumtionen av godis, choklad, glass, bakverk och framför allt sockersötade drycker.
- Ät högst 6 gram salt om dagen. Välj joderat salt.
- Begränsa intaget av alkoholhaltiga drycker.
- Välj vatten framför andra drycker.