Prenumerera

Logga in

Zoom

Banbrytande klimatdom i Montana: ”En seger för alla ungdomar”

Ungdomar som stämt delstaten Montana.

USA:s delstat Montana bröt mot sin egen konstitution när fossila intressen gynnades i samband med en lagändring. Det slår delstatens högsta domstol fast i ett beslut som beskrivs som banbrytande.
– Beslutet är en seger inte bara för oss, utan för alla unga vars framtid hotas av klimatförändringarna, säger Rikki Held, en av ungdomarna som stämt delstaten.

Grizzlybjörnar och svartbjörnar, tjockhornsfår, gråvargar och bisonoxar hör till Montanas mer kända invånare. USA:s till ytan fjärde största delstat skryter gärna om sin vilda natur, där de klippiga bergen bidragit till att bevara mycket av den natur delstaten slår sig på bröstet för. Men sant är också att det i delstatens konstitution står inskrivet att medborgarna har en rätt till en ren och hälsosam miljö, vilket bidragit naturen värderas högt också rättsligt. Så när delstaten ändrade en lag som innebar att utredningar av storskaliga projekt inte skulle behöva ta klimatförändringarna i beaktande, bestämde sig en grupp ungdomar för att stämma delstaten.

– Klimatförändringar är en global fråga där Montanas roll är reducerad till åskådare, försvarade sig delstatens ombud Michael Russell, rapporterade då lokala medier.

– Jag vet att klimatförändringarna är en internationell fråga, men Montana måste ta sin del av ansvaret, kontrade 22-åriga Rikki Held, en av de 16 ungdomar som tog strid mot lagändringen.

”Inte makt att påverka klimatet”

Ungdomarna firade en första seger i augusti 2023, där domslutet konstaterade att ”varje ytterligare ton växthusgaser som släpps ut i atmosfären förvärrar effekterna på klimatet” och att ”kärandenas skador kommer att bli allt allvarligare och oåterkalleliga utan vetenskapligt baserade åtgärder för att hantera klimatförändringarna”. Men beslutet överklagades och delstatens ombud hyste förhoppningar om att styret tillsist skulle gå segrande ur den juridiska dusten. När frågan nu avgjorts av delstatens högsta instans, är det istället ungdomarna som återigen kan jubla. Domarna röstade till deras fördel, sex mot en.

– Majoriteten av domarna i delstatens högsta domstol dömde ännu en gång till förmån för sina ideologiskt inriktade allierade och ignorerade det faktum att Montana inte har någon makt att påverka klimatet, beklagar sig Chase Scheuer, talesperson för Montanas republikanske justitieminister Austin Knudsen i The Guardian, där han beskriver domen som en ”besvikelse”.

”Vi har blivit hörda”

Western environmental law center som företrätt ungdomarna skriver att domen liknar det argumentet vid ett slags ”felslut”: ”Om alla andra hoppade från en bro, skulle du också göra det?” … Kärandeparterna kan hävda sin grundlagsskyddade rätt till en ren och hälsosam miljö mot staten, som är skyldig dem denna bekräftande skyldighet, utan att kräva att alla andra ska sluta hoppa från broar eller lägga bränsle på elden…I annat fall är rätten till en ren och hälsosam miljö meningslös”.

Domen innebär att delstaten nu noggrant måste bedöma utsläppen av växthusgaser och klimatpåverkan från alla framtida tillstånd för fossila bränslen, enligt Western environmental law center.

Under domstolsförhandlingarna har de unga vittnat om hur klimatförändringarna redan påverkar deras hälsa, bland annat på grund av extrem sommarvärme och stora översvämningar. Rikki Held, en av de unga som stämde delstaten, säger i ett uttalande att ”vi har blivit hörda, och i dag har Montanas högsta domstol bekräftat att våra rättigheter till ett säkert och hälsosamt klimat inte kan ignoreras”.

”Kommer att citeras globalt”

Domslutet är det första i USA:s historia som en domstol håller en desltatsregering ansvariga på konstitutionella grunder för politik som bidrar till klimatkrisen. Michael Gerrard, grundare och fakultetsdirektör för Sabin center for climate change law vid Columbia law school, säger till miljönyhetssajten The new lede, att det kan få ”ringar på vattnet långt bortom Montana”.

– Detta beslut kommer att citeras globalt i jurisdiktioner (inklusive flera amerikanska delstater) där det finns liknande konstitutionella bestämmelser.

Kan användas i det svenska klimatfallet

Ida Edling, jurist på organisationen miljöjuristerna och talesperson för det svenska miljömålet Aurora säger att domen kan komma att citeras i det svenska fallet. Då hur domstolen resonerat kring delstatens argument om att det inte räcker att stoppa enbart Montanas utsläpp för att få stopp på klimatförändringarna.

–  Makthavare kommer ofta med argumentet att det är ”en droppe i havet”, att utsläppen är så små att de inte räknas och därför behöver vi inte minska dem, det argumentet avfärdar domstolen och säger att alla har ett ansvar att minska sin utsläpp och det är relevant även för Sverige, säger hon till Syre.

Vinsten i Montana ser hon som en ”delseger i kampen för klimaträttvisa”.

– Men det är en lång väg kvar. Vetenskapen är tydlig med att vi behöver en systemomställning som är större än vi tidigare gjort i historien, innan 2030. Så det är en bit på vägen, men vi måste fortsätta kämpa.

I våras, som Syre tidigare berättat, avgjordes tre avgörande klimatfall i Europadomstolen. I ett av fallen, som rörde en grupp schweiziska kvinnor, konstaterade domstolen att klimatförändringarna var applicerbara på Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna. Nyligen inleddes också utfrågningar i Internationella domstolen (ICJ), som ska resultera i ett yttrande kring vilket juridiskt ansvar som länderna har när det kommer till klimatåtgärder utifrån internationell rätt. Både tros få stor betydelse för klimatfall runt om i världen, inte minst det svenska Aurorafallet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV