Alla djur som dödas för vår skull hade egentligen velat leva. Med ett grönt julbord får både djuren och vi en godare och gladare jul – och mer hälsosam, skriver Johanna Månsson.
DEBATT. Årets julklapp: En framtid. Åtgärd: fred på jorden, med startpaketet ”Hur vi betraktar och behandlar andra djurarter”.
Det ligger i tiden att låta hållbarhet och medveten konsumtion gå som en röd tråd genom julen, särskilt med tanke på klimatförändringar och behovet av att vara en ansvarsfull konsument. Några viktiga aspekter är att köpa närproducerat, ekologiskt grönbeteskött och att varva ner. Att fira en så kallad vit jul för barnens skull – och julefrid är även det ett måste för den ansvarsfulla vuxna.
Tyvärr glömmer många att reflektera över andra djurarters lidande, och den negativa inverkan som djuruppfödning har på planeten, i samband med jultraditionerna. Trots rekommendationer från bland annat NNR (de nya nordiska näringsrekommendationerna) om att äta mer växtbaserad kost är fortfarande intaget av animaliska produkter vanligt, och speciellt synligt under högtider såsom vid jul.
Även om folk på sociala medier utryckte sin sorg efter den senaste tragedin, då 3 000 smågrisar brann inne, riktas ilska mot SVT, som uppmanas att låta svensken äta julskinka!
”Vad är det för några som jobbar på SVT egentligen? Nu ska de förbjuda julskinka, är inte det en massaker på våra traditioner om något?”
SSAB uppmanar sina anställda att säga ”god helg” istället för ”god jul”. SVT kommer att för sista gången ha julskinka på julbuffén för sina anställda – i fortsättningen blir det helt vegetariskt. ”Vart är vi på väg?”
En växtbaserad julmåltid kan vara minst lika näringsrik och till och med godare, samtidigt som den gynnar vår hälsa, klimatet och miljön. Dessutom kan konsumtion av animaliefria produkter minska risken för smittsamma sjukdomar, som fågelinfluensa och pandemier relaterade till djurkonsumtion, betydligt. Varför lyssnar ingen på (och agerar därefter) vad professor Björn Olsen förmedlat sen lång tid tillbaka? Det är nämligen inte en fråga om utan när nästa pandemi kommer.
De som säger sig vara medvetna och ansvarstagande konsumenter bör genast vakna upp ur köttnormens koma och finna en ökande medvetenhet om att vi bör behandla andra djurarter med respekt och fred istället för att främja dödandet av andra individer. Samtliga ickemänskliga djur, som dödas för mänsklig njutning och nöje, vill leva.
Så även om vitt julfirande är populärt, är det relevant att reflektera över hur ”vitt” det egentligen är när allt utom den alkoholfria alkoholen är blodrött av djurprodukter.
Notera: ”Två tredjedelar av svenskarna vill att deras julskinka ska komma från en gris som fått gå ute. Men av de 2,6 miljoner grisar som slaktas i Sverige varje år är det mindre än en procent som levt ett naturligt grisliv.”
Vem vill fira livet med döden serverad på julbordet?