Vattenfall vill upphäva naturreservatet Biskopshagen i Halland för att kunna bana väg för ny kärnkraft. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.
– Vi har nu gjort noggranna undersökningar och kommit fram till att det inte kommer att vara möjligt att bygga ny kärnkraft på Väröhalvön om naturreservatet kvarstår, säger Desirée Comstedt, chef för ny kärnkraft på Vattenfall i ett uttalande.
Vattenfall uppger att bolaget nu gjort en hemställan till Länsstyrelsen i Hallands län om att ”av synnerliga skäl besluta att upphäva naturreservatet Biskopshagen”, som ligger på Väröhalvän i Hallands län. På halvön ligger redan Ringhals – men för att få plats med ett nytt kärnkraftverk, behöver alltså naturreservatet försvinna anser Vattenfall. Platsen är utpekad som riksintresse för energiproduktion.
─ Väröhalvön är den plats i Sverige som vi bedömt är bäst lämpad för ny kärnkraft inom en rimlig närtid. Samtidigt är det planerade området för anläggningen trångt och vi har redan tidigare berättat att delar av naturreservatet Biskopshagen kommer att behöva tas i anspråk, säger Desirée Comstedt.
”Goda förutsättningar”
Inverkan på naturreservatet är som störst under byggperioden och efter det är förhoppningen att området åter kan bli naturreservat igen, uppger hon för TT.
– En liten del av naturreservatet kommer också att vara framtida industriområde. Men den större delen av det som är intrånget i naturreservatet är under byggfasen.
Hon uppger också för TT att planerna på ny kärnkraft fortskrider som planerat. Det förslag på riskdelningsmodell som nyligen lades fram och som sågades av flera remissinstanser, anser ledningen för bolaget ”i stort sett är bra”.
– Där ser vi att det finns goda förutsättningar för den modellen att kunna ge grund för ett investeringsbeslut, säger Desirée Comstedt, som också berättar att bolaget ännu inte satt ned foten kring vilken typ av reaktor som ska byggas, konventionellt stora eller mindre, så kallade SMR-reaktorer.