Startsida - Nyheter

Radar

Grupp i Bundestag vill förbjuda AfD

Hand håller i skylt av kartong med texten No AFD

En grupp tyska parlamentsledamöter arbetar för att förbjuda det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Ledaren för initiativet är Marco Wanderwitz från det kristdemokratiska partiet CDU och en omröstning kan ske i början av nästa år. 

En grupp tyska parlamentsledamöter arbetar för att förbjuda det högerextrema partiet Alternativ för Tyskland (AfD). Ledaren för initiativet är Marco Wanderwitz från det kristdemokratiska partiet CDU. 

37 parlamentariker, ledda av Marco Wanderwitz från CDU, har meddelat att de vill driva igenom ett förbud mot AfD. Parlamentsledamöterna representerar 5 procent av parlamentet, vilket innebär att de kan gå vidare med förslaget till en omröstning i parlamentet, Bundestag. Om förslaget antas skickas det vidare till den federala konstitutionsdomstolen. 

Wanderwitz säger att det är viktigt att förhindra att ett högerextremt parti får makt i Tyskland igen. Carmen Wegge från Socialdemokraterna (SPD) håller med och påpekar att demokratin en gång har avskaffats genom demokratiska val, vilket ledde till ett Europa i ruiner, rapporterar Deutsche Welle.  

Lockar inte till samarbete

AfD har har 77 ledamöter av 776 i Bundestag, och blev det största partiet i delstaten Thüringen efter valet i september. De har också fått stort stöd i två andra delstater, Sachsen och Brandenburg. Trots valframgångarna är det osannolikt att AfD kommer att ingå i någon delstatsregering då inga partier vill samarbeta med dem. 

Parlamentsledamöterna som föreslår förbudet räknar med att omröstningen i Bundestag kan hållas i december eller januari. Gruppen inkluderar politiker från CDU, SPD, De gröna och Vänsterpartiet. Det är inte självklart att förslaget kommer att gå igenom eftersom det finns motstånd mot förslaget även inom de egna partierna. 

Förbundskanslern Olaf Scholz (SPD) är osäker på om det är en bra idé att förbjuda AfD. Han menar att ett förbud inte kommer att förändra väljarnas åsikter. Även Josef Schuster, president för det judiska centralrådet i Tyskland, har en liknande uppfattning och säger att de väljare som stödjer AfD inte försvinner bara för att AfD förbjuds, rapporterar Deutsche Welle. 

Inflytelserikt

Experter har olika åsikter om hur framgångsrikt ett förbud mot AfD kan bli. Hendrik Cremer, vid det tyska institutet för mänskliga rättigheter, anser att ett förbud är nödvändigt och att det kan lyckas. Han menar att AfD uppfyller kriterierna för ett förbud. Å andra sidan är Azim Semizoglu, expert på konstitutionell rätt, mer tveksam. Han påpekar att det inte automatiskt innebär att ett partiförbud är möjligt bara för att partiet har klassificerats som högerextremt. 

Tidigare försök att förbjuda det nazistiska partiet NPD har misslyckats. NPD ansågs bryta mot den tyska konstitutionen men förbjöds inte. Konstitutionsdomstolen slog 2017 fast att NPD var politiskt betydelselösa och att andra partier i förbunds- och delstatsparlamenten varit ovilliga att bilda koalitioner eller ens samarbeta med NPD i specifika frågor.  

Den sista punkten gäller också i fallet med AfD, åtminstone hittills. Däremot gäller inte det första argumentet. AfD är en inflytelserik kraft, även utan att vara en del av någon regering, rapporterar Deutsche Welle 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV