Startsida - Nyheter

Radar

Ny rapport: Sverige brister i mänskliga rättigheter

Sverige har allvarliga brister i skyddet mot hatbrott, diskriminering och respekten för urfolksrätten, enligt en ny skuggrapport från Civil rights defenders.

Skyddet för mänskliga rättigheter på på tillbakagång, enligt Civil rights defenders. Till exempel riskerar ny lagstiftning asylsökandes och migranters tillgång till grundläggande rättigheter. Foto: Marcus Ericsson/TT

Under våren 2025 ska FN:s råd för mänskliga rättigheter granska hur dessa respekteras i Sverige. Inför har Civil rights defenders, med stöd av sju organisationer, skrivit en rapport om situationen för mänskliga rättigheter i Sverige. Sverige får kritik inom en rad områden, särskilt gällande hatbrott och rasism, diskriminering, migranters rättigheter och urfolksrättigheter.

– Situationen är bättre än i de flesta andra länder, men mänskliga rättigheter kan aldrig tas för givna och Sverige behöver ta ett större ansvar, säger John Stauffer, tillförordnad exekutiv chef på Civil rights defenders, i ett pressmeddelande.

Människorättsorganisationen radar upp brister. Hatbrottslagstiftningen tillämpas för snävt och inte som tänkt, vilket gör att utsatta för hatbrott har svårt att få upprättelse. Samer har inte tillräckliga möjligheter att påverka beslut som rör deras traditionella marker, menar organisationen.

Vidare skriver Civil rights defenders: ”Rapporter visar att det inte kan uteslutas att polisen ägnar sig åt etnisk profilering och rasprofilering, det vill säga att stoppa och kontrollera personer på grund av till exempel etnicitet, hudfärg eller religion”.

– Trots att Sverige får återkommande kritik från FN för att inte bekämpa hatbrott och rasism görs för lite för att stärka skyddet mot hatpropaganda och diskriminering. Hatbrottslagstiftningen behöver tillämpas bredare och diskrimineringslagen utvidgas för att omfatta polisens agerande, säger John Stauffer i uttalandet.

Civil rights defenders rekommendationer till Sverige (i urval): 

  • Införa ett förbud mot diskriminerande åtgärder av polis i diskrimineringslagen.
  • Förtydliga bestämmelsen om hets mot folkgrupp så att det framgår att det sammanhang som ett yttrande eller handling uppkommit i ska påverka bedömningen.
  • Garantera fritt och informerat förhandssamtycke, både i lagstiftningen och i praktiken, i alla beslut som rör det samiska folket.
  • Förbjuda tvångsåtgärder, som isolering och fastspänning av barn inom tvångsvården, samt avskaffa isolering av barn i häkte.
  • Genomföra en översyn av den nya lagstiftningen om hemliga och preventiva tvångsmedel, i syfte att garantera skydd för personlig integritet.
  • Avstå från att stifta lagar som hindrar migranters tillgång till tjänster som är nödvändiga för att åtnjuta mänskliga rättigheter.
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV