Startsida - Nyheter

Radar

Fyra nya modiga får Right livelihood-pris

Dagen efter den Internationella ickevåldsdagen utses palestinska Issa Amro och aktivistgruppen Youth against settlements, som arbetar med ickevåldsmetoder på Västbanken, till en av årets fyra pristagare av det som kallas alternativa nobelpriset.

– Att Right livelihood väljer att uppmärksamma Issa Amros arbete är otroligt betydelsefullt, inte minst med tanke på Israels brutala krigföring mot Palestina som inneburit ökat våld och ökad utsatthet för palestinier på Västbanken, säger Svenska Freds ordförande Kerstin Bergeå, i en kommentar.

Tre andra vinnare utsågs. I motiveringen till urfolksaktivisten Joan Carling från Filippinerna står: ”För sitt arbete med att lyfta urfolks röster under hotet av en stundande ekologisk kollaps och för sitt ledarskap i försvaret av människor, mark och kultur”. Miljöaktivisten Anabela Lemos och rörelsen Justiça ambiental belönas för sitt arbete mot företagsledda projekt i Moçambique. Slutligen prisas brittiska undersökningsgruppen Forensic architecture för att genom ny teknik avslöjat miljöbrott och kränkningar av mänskliga rättigheter.

Sedan 1980 utdelas Right livelihood-priset ”för att uppmärksamma modiga människor och deras visionära insatser för en bättre värld”. I år nominerades 176 kandidater från 72 länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV