Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Kol-epoken över i Storbritannien när sista gruvan stängs

Kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar sett från håll.

Under måndagen stängdes Storbritanniens sista kolkraftverk ner. En milstolpe som innebär att landet som ledde den industriella revolutionen för första gången sedan 1882 står utan kolkraft.

När kolkraftverket Ratcliffe-on-Soar i Nottinghamshire stängde på måndagen innebär det slutet på Storbritanniens 142-åriga kolhistoria, som startade 1882 med öppnandet av Holborn Viaduct-kraftverket, som för övrigt också var det första koleldade kraftverket i världen att generera el för allmänt bruk. 

Under dessa år har Storbritannien bränt 4,6 miljarder ton kol, vilket gett utsläpp på 10,4 miljarder ton koldioxid, enligt en analys från Carbon brief, som tillägger att det är mer än vad de flesta länder släppt ut under samma period, även då man räknar med alla källor. 

Storbritannien blir därmed det första G7-landet att helt ha fasat ut kol. Något som kan visa vägen för många andra länder, enligt Carbon brief, som listar fyra betydelsefulla element i utfasningsprocessen. 

Många faktorer visar vägen

För det första handlar det om tillgången på alternativa elkällor som räcker till för att möta och överträffa en ökande efterfrågan, skriver Carbon brief. För det andra har man sett till att få ett slut på byggandet av ny kolkapacitet. Tidigare i år tog den nya Labour-regeringen bort regeringsstödet för det kontroversiella projektet att skapa en ny kolgruva i staden Whitehaven. Så sent som i september konstaterade även en högre domstol att projektet behövde stoppas

Även införandet av skatter på luftföroreningar och koldioxid har haft betydelse för att bana väg för andra energikällor, liksom att regeringen satt en tydlig utfasningstidslinje ett decennium i förväg, vilket gett kolkraftssektorn tid att reagera och planera framåt, konstaterar Carbon brief.

EU-parlamentariker Isabella Lövin (MP), ledamot i EU-parlamentets utskott för industrifrågor, forskning och energi, ser utfasningen som en milstolpe. 

– Storbritannien, liksom EU, borde stängt ned kolkraften för längesen, men att det nu händer är en historisk milstolpe och ytterligare ett bevis på att vi kan lämna föråldrad och smutsig energi bakom oss och istället satsa på förnybara rena källor till energi, samtidigt som vi bygger moderna, starka samhällen. Fortfarande är kolkraftverk kvar i bruk i flera EU-länder, däribland Tyskland och Polen. Nu måste krafttag tas för att snabba på omställningen, så att de sista kolkraftverken stängs ned även här, säger hon i ett mail.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV